Sorin Dimitriu, în vârstă de 67 de ani, nu a fost prezent în faţa magistraţilor, fiind internat la Institutul „Prof. Dr. C.C. Iliescu” (Fundeni) din Capitală, din cauza unei crize cardiace acute. Criza a survenit pe fondul unei suferinţe cronice mai vechi care a fost tratată anterior în aceeaşi unitate sanitară, după cum au precizat reprezentanţii institutului, potrivit Mediafax.
Directorul general al Camerei de Comerţ şi Industrie Bucureşti, Gabriel Mihuţ, a declarat, la ieşirea din sala de judecată, că a sponsorizat, şi el, instituţia, cu o sumă totală de 100.000 de lei, că este nevinovat şi că speră ca justiţia să-şi facă treaba corect.
Gabriela Dumitriu a susţinut în faţa instanţei că este prima dată când se află într-o asemenea situaţie, că nu a avut niciodată probleme cu legea şi că îşi menţine declaraţia.
Sorin Petre Dimitriu, preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) şi vicepreşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, este acuzat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru constituire a unui grup infracţional organizat, opt infracţiuni de şantaj în formă continuată şi trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, informa, în 3 aprilie, Direcţia naţională Anticorupţie (DNA).
Alături de acesta sunt cercetaţi Gabriel Dan Mihuţ, director general al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, opt infracţiuni de şantaj în formă continuată şi trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, şi Gabriela Dumitriu, consilier al preşedintelui CCIB, pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi opt infracţiuni de şantaj în formă continuată.
Potrivit procurorilor, în perioada iunie 2010 – martie 2012, în calitate de preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, Sorin Petre Dimitriu, în asociere cu alte persoane cu funcţii de conducere în cadrul aceleiaşi instituţii, între care Gabriel Dan Mihuţ şi Gabriela Dumitriu, au constrâns opt angajaţi ai instituţiei, prin ameninţarea cu încetarea contractului de muncă, să dea lunar o sumă de bani cuprinsă între 30 şi 70 la sută din valoarea drepturilor salariale cuvenite, precum şi să semneze, lunar, un înscris intitulat „contract de sponsorizare” cu instituţia, având ca obiect aceste sume de bani.
Decizia instanţei este definitivă.
Iniţial, CAB rămăsese în pronunţare, anunţându-se că o decizie în acest caz ar urma să se ia miercuri.