Vlad Stoica, şeful Cancelariei premierului Victor Ponta, a fost audiat de procurorii DNA ca urmare a faptului că în dosarul instrumentat de DNA există informaţia că Adrian Duicu şi-a folosit influenţa politică chiar din Cancelaria sau biroul premierului Victor Ponta asupra şefului Poliţiei Române, Petre Tobă, pentru numirea lui Ştefan Ponea într-o structură de conducere din Ministerul Afacerilor Interne, informează Agerpres.
La un moment dat, Duicu spune că Petre Tobă a fost chemat la Palatul Victoria de ‘şeful cel mare’, care ar fi Vlad Stoica.
Potrivit DNA, Adrian Duicu a făcut demersuri la MAI pentru menţinerea lui Ştefan Ponea ca şef al IPJ Mehedinţi sau chiar numirea acestuia la conducerea unei structuri din MAI.
În schimb, poliţistul i-a promis lui Duicu că îl va scăpa de un dosar de incompatibilitate deschis de ANI, apelând la cunoştinţele sale din domeniul judiciar.
Astfel, după ce Curtea de Apel Craiova a anulat, pe 21 martie 2013, raportul ANI ce îl declara incompatibil pe Duicu, acesta a luat legătura cu adjunctul secretarului de stat MAI, Dumitrescu Doru, căruia i-a comunicat pe data de 13 iunie: ‘mă duc la premier dimineaţa şi o să-l pun şi pe premier să sune, că eu vreau să-l stabilizez p’acesta bine acia’.
„La data de 13 iunie 2013, numitul Duicu Ioan-Adrian s-a deplasat la Bucureşti, fără a fi însoţit însă de numitul Ponea Constantin Ştefan. Aici, de la cabinetul prim-ministrului, l-a sunat pe numitul Ponea Constantin Ştefan, transmiţându-i că la premier se află ministrul Afacerilor Interne. Apoi, numitul Duicu Ioan-Adrian i-a transmis lui Ponea Constantin Ştefan un SMS, transmiţându-i că prim-ministrul l-a chemat pe Tobă Petre la Guvern. La solicitarea prim-ministrului, numitul Tobă Petre s-a prezentat la Guvern, prilej cu care aici s-a întâlnit cu numitul Duicu Ioan-Adrian, care i-a solicitat menţinerea temporară a numitului Ponea Constantin Ştefan în funcţia deţinută şi promovarea sa ulterioară în funcţia de director adjunct al Direcţiei de Ordine Publică, solicitare cu care Tobă Petre s-a arătat de acord. În împrejurările sus-descrise, numitul Duicu Ioan-Adrian, folosindu-se de autoritatea conferită de poziţia sa din cadrul Partidului Social Democrat, a obţinut folosul pe care îl promisese numitul Ponea Constantin Ştefan’, se arată într-un referat al DNA. Alte pasaje din referatul DNA: ‘În anticamera Şefului cancelarului Primului Ministru sau chiar în cabinetul premierului (apare ca fiind neclar până în prezent) inculpatul Duicu s-a întâlnit cu numitul Petre Toba unde a discutat despre numirea în funcţie de conducere a coinculpatului Ponea, după cum i-a comunicat acestuia din urmă. (…) Inculpatul Duicu arată, în data de 13.06.2013, într-o discuţie cu inculpatul Ponea că ‘Un sfert de oră în biroul oval s-a vorbit despre familia dvs’. În acest moment procesual apare ca fiind neclar dacă inculpatul se referă la biroul premierului sau la cel al şefului cancelariei, dar în mod cert discuţia a avut loc şi cu numitul Petre Tobă, după cum arată inculpatul Duicu. Inculpatul Duicu pretinde că prin sintagma ‘l-a chemat acolo şefu al mare’ pentru a desemna persoana care l-a chemat pe Petre Toba la Guvern să discute despre inculpatul Ponea ar fi Şeful Cancelariei Primului Ministru. Curtea are rezerve că o astfel de persoană ar avea competenţe să-l cheme pe şeful Poliţiei române la Guvern şi, de asemenea, că şeful cancelariei ar fi cel care foloseşte ‘biroul oval’, dar aceste elemente vor fi clarificate pe parcursul anchetei’.
Pe 4 aprilie, Curtea de Apel Bucureşti a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a preşedintelui Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, urmărit penal de procurorii DNA pentru şapte infracţiuni, printre care trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi instigare la dare de mită.