Dan Mihalache, şeful Cancelariei prezidenţiale, a precizat că demisia fostului premier Victor Ponta a fost absolut normală.
„Eu am părerea mea. Eu cred că domnul Victor Ponta a greşit în conduita sa, a greşit în raport cu ceea ce noi am vrut să fie o relaţie corectă instituţională, dar mai ales a greşit neînţelegând că în momentul în care s-a declanşat o procedură judiciară împotriva sa, el nu mai putea să rămână premier. Pentru că aşa se întâmplă lucrurile. A devenit o vulnerabilitate pentru naţiune. (…) Una dintre problemele lui Victor Ponta este că dialogul mereu a fost de tipul„, a spus Mihalache la un post de televiziune.
Întrebat dacă se ia în calcul varianta unui premier politic în persoana lui Dacian Cioloş, Mihalache a explicat că este prematur să vorbim despre aşa ceva şi că, oricum, Cioloş trebuie să îşi dorească, mai întâi, să se înscrie într-un partid politic:
„În sociologie, cei care se pricep vorbesc despre un efect de raliere în jurul câşţigătorului. Asta s-a întâmplat la începutul anului. Acolo a fost efectul acesta, cum cred că toată lumea a fost cu câştigătorul. După care urmează un versant de coborâre şi depinde unde se opreşte. Eu cred că preşedintele îşi menţine procente ridicate. Discuţia asta despre cât a scăzut mi se pare neprofesionistă. Mai e ceva important. Anume că, într-un fel sau altul, profilul lui Dacian Cioloş este foarte convergent cu profilul lui Klaus Iohannis. Stilul, felul de a fi. Gândiţi-vă că este un anumit tip de convergenţă, care a făcut mai simplu transferul de notorietate. Cât despre intrarea în politică, Cioloş trebuie să îşi dorească acest lucru. Aici depinde şi de proiectele pe care şi le construiesc partidele. Premierul Cioloş a avut, în ciuda speculaţiilor, deplină libertate în alegerea echipei sale. Cel puţin noi, din partea preşedintelui, nu am intervenit, nu am ghidat. Şi preşedintele ne-a şi atras atenţia pe chestiunea aceasta, să stăm într-un soi de reţinere, să ne vedem de treabă.”
Mihalache a comentat şi zvonurile conform cărora preşedintele şi-ar dori înfiinţarea unui nou partid politic, care să fie eninamente pro-prezidenţial.
„Nu va fi un partid pro-prezidenţial. Ştiu că preşedintele nu îşi doreşte aşa ceva. Preşedintele nu s-a despărţit niciodată de PNL, îşi doreşrte un partid de dreapta puternic, care este PNL. Echilibrul stânga-dreapta cred că este un bun câştigat şi ar fi greşit acum să stricăm acest echilibru. Ce se întâmplă în partide sunt procese interne. Fie că e vorba despre PNL, despre PSD, garniturile sau construcţia garniturilor de lideri ţin de fiecare partid în parte şi de înţelepciunea fiecărui partid şi oamenilor din partide.”, a conchis Mihalache.