Șeful Casei de Pensii, anunț de ultimă oră privind recalcularea pensiilor: ”Nicio pensie nu va scădea”

Daniel Baciu, directorul Casei Naționale de Pensii, a anunțat joi că nicio pensie nu va scădea după recalculare. Mai mult, acesta a subliniat faptul că eliminarea inechitățilo ar putea duce la creșterea veniturilor în anumite cazuri.
Alina Costache
02 mart. 2023, 20:15
Șeful Casei de Pensii, anunț de ultimă oră privind recalcularea pensiilor: ”Nicio pensie nu va scădea”
Șeful Casei de Pensii, anunț de ultimă oră privind recalcularea pensiilor

Șeful Casei de Pensii, anunț de ultimă oră privind recalcularea pensiilor. Șeful Casei de Pensii a subliniat că abia în 2023, românii ar putea primi noile pensii, după reclaculare.

Citește și EXCLUSIV| Ministrul Muncii, anunț de ultimă oră. Ce trebuie să știe românii despre tăierea pensiilor

Șeful Casei de Pensii, anunț de ultimă oră privind recalcularea pensiilor

De asemenea, Daniel Baciu a transmis că românii care au pensii de peste 4.000 de lei și cărora anul trecut le-au fost oprite contribuții de sănătate au început deja să își primească banii înapoi, după decizia CCR.

„Nicio pensie nu va scădea, noi asta urmarim prin recalculare sa eliminăm aceste inechități nu să le amplificam, dimpotrivă, pentru că există în momentul de față în plată în plată pensionari care au aceeași perioadă contributivă, aceași vechime în muncă, dar faptul că au ieșit în perioade diferite de timp la pensie, pe acte normative care erau în vigoare la acea dată există cuantumuri diferite în plată. Noi trebuie să oferim acest act normativ ca să fie adoptat, dar de intrat în vigoare probabil că va intra în anul 2024,” a declarat Daniel Baciu, directorul Casei Naționale de Pensii.

Marius Budăi, despre cum vor fi calculate pensiile de acum încolo

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a vorbit, miercuri seară, la emisiunea ”Punctul Culminant”, prezentată de Victor Ciutacu, despre tăierea pensiilor speciale și cum vor fi ele calculate de acum încolo.

Marius Budăi a dezvăluit că toate pensiile,  indiferent de categoria socio-profesională din care fac parte beneficiarii lor, care depășesc valoarea salariului vor fi recalculate.

”Vor fi recalculate acele pensii care depășesc cuantumurile veniturilor casate în timpul activității. Este vorba despre absolut toate pensiile care depășesc valoarea salariului, absolut toate pensiile indiferent de categoria socioprofesională din care fac parte beneficiarii lor”, a spus Marius Budăi, în exclusivitate la România TV.

Întrebat dacă în această categorie intră și pensiile din sistemul de justiție, ministrul Muncii a răspuns:” În general acolo sunt aceste cazuri și cu precizarea clară că nu se va atinge nimeni de partea de contributivitate, ca să avem foarte clar în imagine tot ce avem de făcut. Nu vorbesc despre impozitare, ci vorbesc despre recalculare astfel încât să nu mai depășească nicio pensie salariul avut în activitate”.

Ministrul a precizat că din salariul avut în activitate, pensia poate să crească procentual vorbind până la 80% ”din calculul din venitul brut fără să depășească venitul net”.

”Există o modalitate de calcul, o știm cu toții, avem modalitatea foarte bună din procentul respectiv să nu depășească venitul, se calculează procentul, însă nu aici este problema. Problema este ca în final să avem un proiect de lege agreat cu Comisia Europeană și să fie publicat în Monitorul Oficial astfel încât să intre în vigoare”, a mai spus ministrul.

Întrebat dacă pensiile din sistemul de apărare și ordine publică vor fi înglobate în proiectul de lege pe care Guvernul împreună cu Banca Mondială îl au în lucru, ministrul Muncii a răspuns: ”Există un articol în acest proiect însă, eu reiterez ceea ce am spus pensiile militare nu sunt pensii speciale. Însă avem discuții, am avut discuții cu dumnealor, discutăm în continuare cu cei doi miniștii de resort al Apărării și de Interne cu siguranță vom avea toate elementele necesare în discuțiile cu Comisia Europeană.”

Citește și Legea pensiilor 2023. Lista localităților în care se iese mai repede la pensie din cauza poluării a fost extinsă din nou

Spynews
Dana Roba este în stare de șoc! Ce a aflat, abia acum, de la fiicele sale, la un an distanță de la bătaia soră cu moartea primită
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
De ce e bine să încălzești cana înainte să pui cafeaua în ea. Trucul pe care oricine trebuie să îl cunoască
Capital.ro
Mașini interzise peste tot în România. Decizia a intrat deja în vigoare azi, la ora 11:00
Playtech.ro
Cea mai neobișnuită atracție turistică din România. Intri într-o lume fantastică, chiar pe tărâmul vrăjitoarelor
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Marea provocare a noii magistrale de mare viteză. Cum s-a lucrat la tunelurile feroviare de pe valea Mureșului VIDEO
Spynews
Accuweather ne-a anunțat când o să plouă prima oară în București după canicula care a „topit” România. Mai avem de îndurat 7 zile de chin
Spynews
Betty Salam clarifică situația căsniciei și relația pe care o are cu soțul ei, Cătălin Vișănescu. Artista neagă că există alt bărbat în viața ei: "Nu voi divorța" | VIDEO
Evz.ro
Știrea momentului despre Apple! Cum poți încerca noul OS
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Mireasa lui Ianis Hagi a luat microfonul de la Pavel Bartoș și a descris în 7 cuvinte ce înseamnă pentru ea nunta cu fiul lui Gică Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather anunță că vine furtuna electrică în România. Pe ce dată exactă se întâmplă în București și în celelalte orașe
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Apar noi burse pentru elevii olimpici: Care sunt criteriile de acordare a burselor de merit și ce valoare au
Capital.ro
Se plătesc peste 200 EURO. Anunț de la Guvern: Obligatoriu trebuie să plătim
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. S-a lăsat de bătăi în cușcă pentru a face avere din imaginile cu ea dezbrăcată
stirilekanald.ro
Trump, lovit de Secret Service: Agenții m-au lovit atât de tare încât...
substantial.ro
1945 – Începutul Ere Atomice: Prima Detonare Atomică
MediaFlux
Cât va fi PENSIA din SEPTEMBRIE! SIMONA BUCURA OPRESCU a ANUNȚAT EXACT
Shtiu.ro
Cum e mai bine să procedăm în zile caniculare? Ținem geamul închis sau deschis?