Şeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a anunţat cât va mai dura recalcularea şi indexarea pensiilor românilor: „Fiecare dosar este luat din arhivă, verificat și digitalizat”
Pensii 2024: FMI confirmă procentul de majorare a pensiilor. Majorarea s-ar putea amâna
„În mod normal ar trebuie să avem parte de amândouă, şi de indexare, şi de recalcularea pensiilor până anul viitor. Sunt lucruri diferite care apar în lege.
Vorbim de indexare care va respecta inflația. Iar recalcularea va fi folosită pentru a recalcula pe baza noii formulate de calcul a pensiilor. Recalcularea este precedată de procesul de evaluare a tuturor dosarelor în plată, ceea ce se face în prezent în casele teritoriale de pensii.
Acest proces este pe final, deja suntem la 90% din numărul dosarelor evaluate şi speram ca în perioada următoare să finalizăm acest proces de evaluare care este cel mai greu.
Fiecare dosar este luat din arhivă, verificat și digitalizat, adică trecut într-un sistem informatic de ultimă generaţie.
După ce finalizăm acest proces vom trece la recalcularea pensiilor după noua formulă de calcul din noua lege a pensiilor.
Noi trebuie să terminăm acest proces în anul 2023, pentru că apoi va trebui să intrăm în vigoare cu noua lege a pensiilor, iar acest proces de digitalizare şi evaluare va trebui să fie finalizat anul acesta”, a mai declarat șeful Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu, la Antena 3.
Românii care vor lucra peste 25 de ani ar putea să beneficieze de un bonus: „Se poate adăuga un număr de puncte de vechime, ca un fel de bonus, pentru cei care au contribuit peste stagiul de cotizare de 25 de ani la care se raportează valoarea punctului de pensie.
S-ar putea ca pensionarii să primească şi un bonus dacă lucrează peste 25 de ani.
Astfel, la formula de recalculare a pensiilor prezentă, la acelaşi număr total de puncte contributiv, calculat pe contributivitate, se mai poate adăuga acel bonus, acele puncte de fidelitate, pentru cei care lucrează mai mult decât stagiul mediu de cotizare.
Aceasta este şi o cerinţă pe care am avut-o la discuţiile cu Comisia Europeană pentru a stimula prelungirea în activitate şi a cotiza mai mult decât stagiul stabilit de lege.
Varianta prezentată e valabilă pentru aproximativ toate cele cinci milioane de dosare de pensie aflate în plată care sunt acum în sistemul public”, a spus şeful Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu, la o televiziune de știri.
Guvernul pare să fi pus capăt discuției despre creșterea pensiilor. Ministrul Marcel Boloș a spus, la un post tv, că ele vor crește, anul viitor, cu 14% și asta va implica un efort de 16 miliarde de lei.
Marcel Boloş a precizat că noua majorare ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024.
Un număr de 4.772.544 de pensionari era înregistrat la finele lunii martie 2023 în România, cu 3.214 persoane mai puţin comparativ cu luna precedentă, iar pensia medie a fost de 1.960 de lei, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).
Dintre cei 4.772.544 de pensionari înregistrați, 681.369 au perioade lucrate în agricultură, pensia medie fiind de 567 de lei. Pensia acetora ar urma să crească doar cu 85 de lei și să ajungă la 665 de lei.
Pensii 2024. Din ce bani vei lua bomboane nepoţilor dacă ai un salariu de 4000 de lei
Apoi, din totalul pensionarilor din sistemul public de pensii, numărul celor care s-au pensionat la limita de vârstă era de 3.814.009 persoane, dintre care 2.193.980 femei, în timp ce pensia medie se situa la 2.184 de lei. Astfel, pensia acestora ar urma să cerască cu suma de 326 de lei, ajungând la 2.511 lei.
Boloș nu a spus cum a ajuns la procentul de 14%
Guvernul anunță cu ce sume cresc pensiile în 2024. Majorările vor însemna 16 miliarde de lei
Newsweek România a scris că la 1 ianuarie ar urma să se producă cea mia mare creștere a pensiilor din România de după 1989. În scenariul de atunci, procentuld e indexare al pensiei era apropiat de cel amintit de Boloș: 16%.
Pensiile românilor ar urma să crească de la 1 ianuarie 2024. Punctul de pensie ar urma să crească la 2.081 de lei, o creștere cu 16,5%. La această creștere s-a ajuns, în principal, urmare a creșterii inflației. Astfel, potrivit legii, pensiile cresc anual cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent.