Şeful Casei Regale: Am dat Peleşul şi Pelişorul pentru chirii minime. Vezi cât plăteşte Ministerul Culturii în fiecare lună

Şeful Casei Regale Andrew Popper a afirmat într-un interviu la Antena 3 că cele două castele Peleş şi Pelişor au fost date Ministerului Culturii pentru o chirie foarte mică, dar că instituţia nu le-a întreţinut, aşa cum promisese.
Iulian Tudor
21 ian. 2018, 11:12
Şeful Casei Regale: Am dat Peleşul şi Pelişorul pentru chirii minime. Vezi cât plăteşte Ministerul Culturii în fiecare lună

Peleşul a fost dat pe o chirie foarte scăzută. Este în jur de 10.000 de euro pe lună. O sumă derizorie, ţinând cont despre ce proprietăţi vorbim. Nu este un accident, este din cauză că noi dorim să fie un muzeu, să fie deschis publicului pentru beneficiul întregii naţiuni. Problema este că noi când am dat Peleşul şi Pelişorul pentru aceste chirii minime, Ministerul Culturii şi-a luat obligaţia de a le menţine într-o stare respectabilă, dar din păcate, nu şi-a îndeplinit această obligaţie”, a susţinut Andrew Popper.

El a precizat că la expirarea contractului de închiriere Casa Regală a încercat să obţină o sumă mai mare de la minister, asumându-şi şi obligaţia ca diferenţa să fie folosită pentru întreţinerea celor două imobile.

Când a expirat contracul de închiriere, noi am cerut Ministerului Culturii majorarea contractului de chirie cu o foarte clară obligaţie din partea nostră că diferenţa dintre ceea ce plătesc acum şi ceea ce plătesc în viitor va fi folosită pentru înreţinerea imobilelor. Din păcate, Ministerul Culturii a spus că nu are bani”, a relatat el.

Fostă reşedinţă de vară a regilor României, Castelul Peleş a fost construit în 1883, la dorinţa Regelui Carol I al României (1866-1914), după planurile arhitecţilor Johannes Schultz, Carol Benesch şi Karel Liman, şi a fost decorat de celebrii decoratori J. D. Heymann din Hamburg, August Bembé din Mainz şi Bernhard Ludwig din Viena.

Castelul are 160 de camere şi mai multe intrări şi scări interioare. Turnul central măsoară 66 de metri înălţime. Pe lângă Peleşul propriu-zis, au mai fost ridicate încă două construcţii mai mici, Pelişorul şi Foişorul.

Peleşul are o sală de teatru, cu o mică scenă şi 60 de locuri, plus loja regală. Castelul avea dotări foarte moderne pentru epoca în care a fost construit. De exemplu, plafonul de sticlă al holului de onoare este mobil, putând fi acţionat de un motor electric. Încă din 1883, castelul a avut încălzire centrală.

Pe lângă castel au fost construite Pelişorul, Corpul de Gardă, Economatul, Casa de Vânătoare Foişor, Grajdurile, Uzina Electrică şi Vila Şipot. Până la terminarea castelului (1883), Regele Carol I şi Regina Elisabeta au locuit la casa de vânătoare, terminată înaintea castelului. Datorită uzinei electrice proprii, Peleşul a fost primul castel complet electrificat din Europa.

Aici s-a născut regele Carol al II-lea, iar la Foişor, regele Mihai I. Nunta principesei Ileana, una dintre surorile lui Carol al II-lea, a avut loc în 1921, tot la Peleş.

Până în 1948, castelul a fost reşedinţă regală, după această dată fiind confiscat de regimul comunist. În 1953, Peleşul devine muzeu. După 1989, castelul şi Pelişorul reintră în circuitul turistic. În 2007, castelul Peleş a fost retrocedat Regelui Mihai I, care a decis să îl păstreze ca muzeu.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Stațiunea din România pe care turiștii o evită. A nins, peisajele sunt spectaculoase, zăpada e perfectă pentru a schia, dar oamenii fug de ea
Capital.ro
Băsescu, deconspirat. Ce a făcut ca să ajungă președinte: Vă spun ceva ce nu știe nimeni!
Playtech.ro
Ordinea în care se pun legumele în salata de boeuf. Acesta e secretul gustului perfect, vei observa diferența
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Iisus Hristos, între mit și realitate. Dezvăluiri științifice și istorice: „Imaginile tradiționale sunt în mare parte inexacte”
wowbiz.ro
Ea este Beatrice, polițista de 23 de ani moartă în accidentul cumplit din Botoșani. Inconștiența unui șofer teribilist a ucis-o
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Vestea care a îngrijorat milioane de români. Abia astăzi s-a aflat adevărul
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Atac devastator la un târg de Crăciun din Germania! Cel puțin 11 persoane au murit și alte 60 au fost rănite după ce o mașină a intrat în mulțime
Cancan.ro
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Documentul ce trebuie depus. Este obligatoriu pentru toți acești români
StirileBZI
Cu cât vor fi indexate pensiile în ianuarie 2025! Vestea rea dată șeful Casei de Pensii
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
"Adio, iubirile mele!” - Andreea și bebelușul ei au murit! Detalii șocante
substantial.ro
Administrația Biden pregătește ultimul pachet de asistență militară pentru Ucraina
MediaFlux
HIDROELECTRICA dă BANII ÎNAPOI! Facturile pentru DOUĂ luni au fost GREȘITE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bill Gates: „Doar trei domenii vor supraviețui”. Inteligența artificială evoluează într-un ritm amețitor