„Pentru noi a fost o surpriză uriașă, e pentru prima dată când un judecător a fost într-o astfel de situație și numai un judecător, dar nimeni din Curte. Ne-a şocat. În legătură cu demisia, demisia este un act personal, dacă el va vrea să își dea demisia, este decizia sa. Legea noastră spune că nu putem să cerem demisia în astfel de situații. Dumnealui poate fi cercetat fără să aibă aprobarea de la nimeni, dar în momentul în care se cere trimiterea în judecată sau arestarea, atunci are nevoie de aprobare de la Senat. Atunci este suspendat, dacă este condamnat îi încetează mandatul”, a declarat Augustin Zegrean.
Citeşte şi: Toni Greblă, prima reacţie după ce a fost pus sub urmărire penală. Ce spune soţia sa despre rochii
„Conform Constituţiei, judecatorii CCR sunt incompatibili cu orice funcţie în afară de activitatea didactică. (…) Azi am aflat că unele din faptele pentru care este cercetat Toni Greblă l-ar putea pune într-o situaţie de incompatibilitate. O să-l rog să-si depună o declaraţie privind incompatibilitatea. Este o prevedere trecuta la obligaţia judecătorilor”, a mai spus Zegrean.
Citeşte şi Dosarul judecătorului CCR Toni Greblă: scandaj cu spioni şi legături cu terorişti
„Este un eveniment regretabil, dar DNA și justitiția trebuie să ducă la capăt aceste cercetări, pentru că nu vreau să planeze asupra CCR nicio bănuială”, a mai spus președintele Curții Constituționale.
El a precizat că activitatea Curții nu va fi afectată în urma unei eventuale suspendări a judecătorului Toni Greblă, „pentru că noi putem să judecăm dacă suntem minim 6, sper să nu ajungem acolo.