Prof. univ. dr. Istvan Benedek a fost demis din funcţia de coordonator pe Programul de Transplant Medular după ce medicul a declarat că din unitatea în care lucrează lipsesc mai multe citostatice. Oficialii Ministerului Sănătăţii susțin însă că acesta a dezinformat prin afirmațiile sale și că nu a comandat medicamentele respective de la Unifarm.
„E foarte bine, am cu o sarcină mai puţin. Am făcut până acum 300 de transplanturi şi am salvat o grămadă de oameni. M-au destituit, probabil că asta merit. Mulţumesc foarte mult. Cu riscul acesta am făcut declaraţiile respective, în interesul bolnavilor. Am documente. Şi la ora actuală se pot constata unele lucruri, au fost televiziunile astăzi şi au filmat. Eu am cerut de o mie de ori citostaticele respective, dar responsabilul medical de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş a spus că acelea nu există în ţară şi nu poate să le procure. Am făcut adrese, inclusiv la domnul Raed Arafat am intervenit”, a declarat Istvan Benedek.
Managerul SCJU Târgu Mureş, dr. Ovidiu Butuc, a declarat, pentru Agerpres, că dr. Istvan Benedek nu a discutat cu el înainte de a ieşi în presă şi nu i-a expus problemele pe care le-ar avea cu privire la lipsa unor medicamente. În plus, acesta nu i-a prezentat nici măcar o listă cu pacienţii care şi-au procurat medicamente din străinătate pentru a se încerca decontarea acestora de către SCJU Târgu Mureş.
Prof. univ. dr. Istvan Benedek, şeful Clinicii de Hematologie şi Transplant Medular din Târgu Mureş, a declarat presei joi că, deşi Guvernul a alocat sume mari pentru achiziţionarea de medicamente citostatice, există şapte sau opt citostatice de bază împotriva leucemiei, care lipsesc.
„Menţionăm că astăzi, 15 februarie, Comisia de Oncologie s-a întâlnit în regim de urgenţă şi a revizuit lista cu medicamentele oncologice care se achiziţionează pentru stocuri speciale la CN Unifarm SA, din care să se poată aproviziona ulterior spitalele. Acţiunea poate fi realizată ca urmare a suplimentării de către Guvern a fondului de rulment al CN Unifarm SA cu 800.000 de euro„, se arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii.
MS a cerut Companiei Naţionale Unifarm SA o informare cu privire la lipsa medicamentelor oncologice de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu-Mureş. „CN Unifarm SA ne-a comunicat că, din luna august 2012 până în prezent, a transmis către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu-Mureş oferte pentru produse oncologice, dar în urma acestor oferte, spitalul din Târgu-Mureş nu a trimis comenzi”.