„În momentul de față, sunt probleme minore, inerente unui început, dar nu mai sunt acele probleme din primele trei zile. (…) Din punct de vedere tehnic, un asemenea proiect de dimensiunea cardului național, sigur că avea și probleme inerente, de început, dar pe care în mare parte le-am intuit, altele nu, dar am încercat să le gestionăm așa cum apăreau și în timp real. Sistemul funcționează. Noi sperăm ca, în două luni, marea majoritate a cardurilor existente (…) să ajungă la cetățeni. Probabil că 100% nu se va întâmpla niciodată, pentru că sunt foarte mulți cetățeni plecați în străinătate și care vin când au un motiv„, a declarat preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, potrivit Agerpres.
El a susținut că sunt și oameni care doresc să pună „piedici” sistemului cardului de sănătate. „Sunt și oameni care doresc să îi pună piedici, cei care nu vor să se schimbe nimic în sistem și să rămână sistemul ca și până acum„, a spus Vasile Ciurchea.
Întrebat dacă se referă la medicii de familie, el a răspuns: „Furnizorii în general, nu fac adresă la unul sau altul că toată lumea se opune schimbărilor în general”.
Președintele CNAS a punctat că au fost pacienți care au venit la Casă fără motiv sau nu făceau parte din acele categorii care ar fi trebuit să vină. „Din acele categorii, care trebuiau să vină, făceau parte cei care și-au pierdut cardul, a fost deteriorat sau furat, cei care nu vor să folosească cardul din motive de conștiință, religie, sau un pacient care, la momentul emiterii cardului, era asigurat și acum nu mai este asigurat sau între timp nu a fost asigurat și a devenit asigurat. Cardul, dacă a fost emis și de mâine nu mai ești asigurat, el rămâne în posesia ta, dar nu mai produce efectele„, a explicat Ciurchea.
Pe de altă parte, deputatul PNL Horia Cristian a subliniat că CNAS nu are instrumentele necesare pentru a face publicitate sau pentru a transmite fiecărui cetățean care sunt obligațiile și drepturile lui, acest lucru aparținând în exclusivitate Guvernului, care trebuia să facă publicitate proiectului.
În replică, Vasile Ciurchea a menționat că instituția pe care o conduce „a comunicat de câte ori a putut”. „Nu știu dacă există o dimensiune a publicității să știe cineva cât este suficient. De câte ori am putut, am comunicat prin intermediul presei, prin comunicate, prin adrese trimise caselor și de acolo mai departe la furnizori. Probabil, dacă mai stăteam trei luni, tot nu era suficientă comunicarea„, a conchis șeful CNAS.
CITEŞTE ŞI: Medicii de familie cer să fie feriţi de SANCŢIUNI dacă acordă servicii persoanelor fără CARD de SĂNĂTATE