Asztalos Csaba precizează că „hărțuirea, sub toate aspectele ei, era deja definită și sancționată prin art. 2 alin. (5) din O.G. 137/2000” şi că atunci „când nu ne concentrăm pe interpretarea și aplicarea corectă și eficientă a legii, supralegiferăm – și o facem prost!”.
„Jale! O modificare legislativă extrem de slabă şi neavenită! Total neconformă cu directivele europene în domeniu! Cu definiţii străine de un limbaj juridic clar, previzibil şi coerent! Straină de limba română! Cu obligaţii neclare pentru persoane fizice şi juridice! În zadar am arătat în Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor că proiectul de lege este sub orice critică, nu şi nu! Ne-am oferit expertiza, nimic, nu e nevoie! Mai bifeaza cineva o iniţiativa legislativă votata!”, a menţionat Asztalos Csaba într-un mesaj publicat pe Facebook.
„Dupa hărţuirea stradală, psihologică, mobbing şi bullying, avem şi această modificare – în ce mai mare parte inaplicabile în practica! Hărţuirea sub toate aspectele ei era deja definită şi sancţionată prin art. 2 alin. (5) din O.G. 137/2000. Total conformă definiţia din directivele în domeniu! Orice faptă de hărţuire are un element psihologic!
Nu era necesară definiţia hărţuirii psihologice – un fel de pleonasm! Şi dacă se face, nu aşa de prost!”, mai spune Asztalos Csaba.
„Cand nu ne concentrăm pe interpretarea şi aplicarea corectă şi eficientă a legii, supralegiferăm – şi o facem prost! Cum s-a întâmplat şi cu modificarea Codului penal pe infracţiunile de viol, pedofilie şi trafic de persoane! Şi lipsesc din definiţie cu desăvârşire criteriile pe baza cărora poate avea loc hărţuirea! Jale!”, a conchis şeful CNCD.
Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea ce interzice și sancționează hărțuirea psihologică la locul de muncă, notează Hotnews. Legea prin care hărţuirea psihologică la locul de muncă este sancţionată disciplinar, contravenţional sau chiar penal a fost adoptată de Camera Deputaţilor pe 14 iulie, în calitate de for decizional.
Stresul şi epuizarea fizică intră sub incidenţa hărţuirii morale la locul de muncă. Actul normativ, inițiat de deputata Oana Bîzgan, prevede sancţiuni între 10.000 şi 15.000 de lei pentru angajaţii care săvârşesc fapte de hărţuire psihologică asupra unui alt angajat.
Pentru situaţiile când organizaţiile instigă la fapte de hărţuire, amenzile prevăzute sunt de până la 200.000 de lei. De asemenea, angajatorul este obligat să ia toate măsurile pentru a combate şi a preveni actele de hărţuire psihologică la locul de muncă.