Şeful CNCD a precizat că „nu putem porni de la prezumţia că în toate cazurile doar mamele îşi cresc copiii” şi a explicat că există deja o decizie a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene într-un caz similar din Franţa.
Citeşte şi: Senatorii au decis reducerea VÂRSTEI de PENSIONARE pentru femeile care au NĂSCUT trei COPII până în 1990
Senatorii au votat, luni, proiectul de lege care prevedere reducerea vârstei standard de pensionare pentru femeile care au născut cel puţin trei copii, până în ianuarie 1990. Propunerea legislativă a fost adoptată cu 120 de voturi „pentru”, niciun vot „împotrivă” şi două abţineri.
Este vorba despre femeile care au nascut cel putin trei copii pana la data de 1 octombrie 1990 si care i-au crescut pana la varsta de zece ani.
Aceste persoane ar urma sa beneficieze de reducerea varstei de pensionare cu un an – pentru trei copii si cu doi ani – pentru patru sau mai multi copii.
Csaba Asztalos, presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), a declarat pentru Hotnews.ro ca, “din punctul meu de vedere, este un proiect de lege neconstitutional si care incalca tratatul Uniunii Europene. In acest sens, avem jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene in cauza Griesmar din Franta . Este o hotarare din 2001, dupa ce si in Franta s-a introdus un spor la calculul vechimii pentru pensionare. In acel caz, femeilor care au dat nastere la 3 copii si i-au crescut pana la o varsta de 10 ani statul francez le acorda un anumit spor pentru calculul vechimii ”.
“Curtea de la Luxemburg a aratat ca se incala tratatul de baza, deoarece functionarii de sex masculin – in cazul nostru este vorba despre angajatii de sex masculin – care ar putea sa dovedeasca faptul ca si-au asumat educarea copiilor lor erau exclusi de la acordarea sporului ”, a explicat presedintele CNCD.
“Si in cazul proiectului de lege din Romania, angajatii de sex masculin care pot sa dovedeasca faptul ca si-au asumat educarea copiilor lor sunt exclusi de la acordarea acestui spor ”, a precizat Asztalos.
Acesta a declarat ca parlamentarii nu au solicitat niciun punct de vedere CNCD in elaborarea acestui proiect, “am luat cunostinta de el din mass-media ”.
Csaba Asztalos a afirmat ca parlamentarii trebuie “sa aiba in vedere si decizia din cauza Maurice Leon si altii, tot impotriva Frantei , in care chiar si o varianta in care ar acorda acest drept si barbatilor trebuie sa abordeze modalitatea prin care se realizeaza acest drept, adica sa numeasca concediile sau intreruperile de raport de munca luate in considerare la calculul sporturilor pentru pensie. Sunt doua decizii ale Curtii de Justitie a Uniunii Europene, Maurice Leone si altii si Griesmar, care au fost generate de astfel de situatii ”.
In ambele acte, s-a constatat ca s-au introdus forme de discriminare, pe criteriu de gen.
“Solutia este ca expertii parlamentari sa citeasca cele doua decizii si nu stiu daca exista un aviz al Consiliului Legislativ, desi ar trebui sa existe si ar fi trebuit sa sesizeze aceste decizii. Este necesara o analiza de drept comparativ cu alte state europene ” si daca se doreste o politica publica in acest sens “se pot identifica solutii, dar ele trebuie identificate pentru ambii parinti care si-au asumat cresterea, indiferent de sex. Nu putem porni de la prezumtia ca in toate cazurile doar mamele isi cresc copiii „, a declarat pentru HotNews.ro presedintele Consiliului.