Şeful CNCD: Legea privind REDUCEREA vârstei de pensionare la femeile cu mai mulţi copii este NECONSTITUŢIONALĂ

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos, a declarat marţi că iniţiativa legislativă aprobată luni de Senat, care prevede ca femeile care au născut cel puţin trei copii să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare, "este un proiect de lege neconstituţional şi care încalcă tratatul UE".
Romania TV
20 oct. 2015, 14:58
Şeful CNCD: Legea privind REDUCEREA vârstei de pensionare la femeile cu mai mulţi copii este NECONSTITUŢIONALĂ

Şeful CNCD a precizat că „nu putem porni de la prezumţia că în toate cazurile doar mamele îşi cresc copiii” şi a explicat că există deja o decizie a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene într-un caz similar din Franţa.

Citeşte şi: Senatorii au decis reducerea VÂRSTEI de PENSIONARE pentru femeile care au NĂSCUT trei COPII până în 1990

Senatorii au votat, luni, proiectul de lege care prevedere reducerea vârstei standard de pensionare pentru femeile care au născut cel puţin trei copii, până în ianuarie 1990. Propunerea legislativă a fost adoptată cu 120 de voturi „pentru”, niciun vot „împotrivă” şi două abţineri.

Este vorba despre femeile care au nascut cel putin trei copii pana la data de 1 octombrie 1990 si care i-au crescut pana la varsta de zece ani.

Aceste persoane ar urma sa beneficieze de reducerea varstei de pensionare cu un an – pentru trei copii si cu doi ani – pentru patru sau mai multi copii.

Csaba Asztalos, presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), a declarat pentru Hotnews.ro ca, din punctul meu de vedere, este un proiect de lege neconstitutional si care incalca tratatul Uniunii Europene. In acest sens, avem jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene in cauza Griesmar din Franta . Este o hotarare din 2001, dupa ce si in Franta s-a introdus un spor la calculul vechimii pentru pensionare. In acel caz, femeilor care au dat nastere la 3 copii si i-au crescut pana la o varsta de 10 ani statul francez le acorda un anumit spor pentru calculul vechimii ”.

Curtea de la Luxemburg a aratat ca se incala tratatul de baza, deoarece functionarii de sex masculin – in cazul nostru este vorba despre angajatii de sex masculin – care ar putea sa dovedeasca faptul ca si-au asumat educarea copiilor lor erau exclusi de la acordarea sporului ”, a explicat presedintele CNCD.

Si in cazul proiectului de lege din Romania, angajatii de sex masculin care pot sa dovedeasca faptul ca si-au asumat educarea copiilor lor sunt exclusi de la acordarea acestui spor ”, a precizat Asztalos.

Acesta a declarat ca parlamentarii nu au solicitat niciun punct de vedere CNCD in elaborarea acestui proiect, “am luat cunostinta de el din mass-media ”.

Csaba Asztalos a afirmat ca parlamentarii trebuie “sa aiba in vedere si decizia din cauza Maurice Leon si altii, tot impotriva Frantei , in care chiar si o varianta in care ar acorda acest drept si barbatilor trebuie sa abordeze modalitatea prin care se realizeaza acest drept, adica sa numeasca concediile sau intreruperile de raport de munca luate in considerare la calculul sporturilor pentru pensie. Sunt doua decizii ale Curtii de Justitie a Uniunii Europene, Maurice Leone si altii si Griesmar, care au fost generate de astfel de situatii .

In ambele acte, s-a constatat ca s-au introdus forme de discriminare, pe criteriu de gen.

Solutia este ca expertii parlamentari sa citeasca cele doua decizii si nu stiu daca exista un aviz al Consiliului Legislativ, desi ar trebui sa existe si ar fi trebuit sa sesizeze aceste decizii. Este necesara o analiza de drept comparativ cu alte state europene ” si daca se doreste o politica publica in acest sens “se pot identifica solutii, dar ele trebuie identificate pentru ambii parinti care si-au asumat cresterea, indiferent de sex. Nu putem porni de la prezumtia ca in toate cazurile doar mamele isi cresc copiii „, a declarat pentru HotNews.ro presedintele Consiliului.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Noi rute Wizz Air către două destinații adorate de români. Prețul biletelor pornește de la 25 de euro
Capital.ro
Se confiscă banii în România. S-a dat lege astăzi, 18 Iulie. Te duci la închisoare între 2 și 7 ani
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Subprefectul de Călărași, în imagini greu de privit. Deputatul social democrat a demisionat. Update
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cuplul de la Insula Iubirii care NU S-A DESPĂRȚIT după terminarea filmărilor 😍 A fost prezent și la nunta Iustinei cu Cornel Luchian
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Românii ar putea călători fără vize în SUA, începând de anul viitor! Ce presupune campania „Calificăm România”, lansată de Guvern
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Virgil Popescu: Nu Există Risc de Blackout în România
MediaFlux
Răsturnare privind ADERAREA la SCHENGEN! Schimbări majore de PLAN
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'