Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a mai explicat faptul că o altă condiţie pentru a primi toate majorările prevăzute de noul sistem de calcul este ca acei pensionari să aibă stagiul de cotizare complet.
„Aici vor fi creşteri destul de substanţiale, pentru că oamenii aceia au contribuit o perioadă lungă de timp, dar au avut salariul minim pe economie.
Mă refer la cei care au lucrat în comerţ, în industria alimentară, unde salariile erau foarte mici”, a precizat preşedintele Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu, vineri, la Antena 3.
Pensii 2024. Cum se recalculează pensia
Formula de calcul a pensiei: VPR (valoare punct de referință, care e 81 lei) X numărul de puncte.
Număr total de puncte reprezintă suma dintre: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.
Punctele de necontributivitate reprezintă anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).
Punctele de contributivitate sunt anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Ai contribuit 35 de ani, primești 35 de puncte. Ai contribuit 30 de ani, primești 30 de puncte.
Cum se acordă punctele de stabilitate:
La calculul numărului total de puncte de pensie se va adăuga un număr de puncte pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare de 25 de ani”, în felul următor:
– 0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30 de rămânere în muncă, inclusiv;
– 0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35, inclusiv;
– 1 punct/an, pentru anii din intervalul 36 – 40 ş.a.m.d.
Valoarea unui punct bonus este de 81 de lei.