Potrivit unui comunicat al DNA transmis vineri AGERPRES, Stelică Tănase este acuzat de trafic de influenţă şi complicitate la dare de mită, ambele în formă continuată, iar Vasile Gîdea, de complicitate la trafic de influenţă şi la dare de mită, ambele în formă continuată.
Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că, în perioada august – septembrie, inculpatul Tănase a pretins de la administratorul unui grup de firme cu activitate în domeniul agricol (denunţător), în două rânduri, prin intermediar, sumele de 100.000 euro, respectiv 40.000 de euro pentru a interveni pe lângă directorul executiv adjunct al Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Călăraşi (denunţător), pretinzând că are influenţă asupra acestuia şi că îl poate determina să facă anumite demersuri care ar favoriza societăţile respective, informează Agerpres.
„Concret, în schimbul sumei de 100.000 euro, intervenţia viza anularea, de către APIA, a unui prejudiciu rezultat din încasarea nelegală, de către grupul de firme al administratorului, a sumei de aproximativ 5.000.000 euro sub formă de subvenţie pentru perioada 2007-2011.
În schimbul sumei de 40.000 de euro, intervenţia viza eliberarea a trei adeverinţe pentru grupul de firme al administratorului, din care să rezulte că acestea nu au debite, astfel încât firmele să obţină un credit bancar de aproximativ 920.000 de euro, reprezentând 90% din cuantumul de 110 euro/ha (plata unică pe suprafaţa agricolă finanţată de Uniunea Europeană – SAPS), deşi două dintre firme nu îndeplineau condiţiile de eligibilitate”, se arată în comunicat.
Sursa citată precizează că toate aceste demersuri au fost efectuate cu sprijinul inculpatului Gîdea, iar sumele de bani pretinse urmau a fi împărţite între cei doi inculpaţi, persoana intermediară şi directorul executiv adjunct APIA Călăraşi.
În aceeaşi perioadă, Stelică Tănase l-a ajutat pe administrator să îi ofere, cu titlu de mită, directorului executiv adjunct al APIA Călăraşi, o parte din sumele pretinse anterior, respectiv 50.000 de euro şi 10.000 de euro, în scopul soluţionării litigiilor existente între grupul de firme coordonat de acesta şi APIA Călăraşi.
DNA precizează că sumele de bani nu au mai fost remise. La instrumentarea acestei cauze procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al ofiţerilor din cadrul Serviciului Român de Informaţii.