Mihai Fifor a declarat că această comisie de anchetă şi-a făcut datoria, a întocmit raportul final şi că decizia privind activitatea ei aparţine Birourilor permanente reunite şi plenului Parlamentului.
‘„În ceea ce ne priveşte, Comisia parlamentară de anchetă, ne-am făcut datoria, am ajuns în punctul final al investigaţiei acestei Comisii. Mai departe este o decizie pe lege ce aparţine BP reunite şi plenului Parlamentului.(…) Am luat act de faptul că deputaţii din Comisia juridică au analizat solicitarea Birourilor Permanente reunite pentru un punct de vedere legat de situaţia juridică a Comisiei noastre. Înţeleg că există un articol în Regulamentul Camerei Deputaţilor care prevede că atunci când începe o urmărire într-un dosar din partea unui organism al statului orice activitate a unei comisii parlamentare de anchetă să înceteze. Aşteptăm ca săptămâna viitoare Birourile Permanente reunite să vadă punctul de vedere al Comisiei juridice şi să comunice prin urmare Comisiei noastre decizia lor„, a afirmat Mihai Fifor, potrivit Agerpres.
El a reamintit că această comisie funcţionează printr-un mandat dat de plenul reunit al Parlamentului şi prin urmare ‘probabil pe decizia Comisiei juridice şi a Birourilor permanente reunite tot în acest mod se va încheia şi activitatea comisiei’.
„Se discută de predarea documentelor pe care Comisia le are în acest moment în posesie, dar este timpuriu, până săptămâna viitoare să mai aşteptăm ce decid BP reunite şi să putem să trecem şi noi la acţiune. Aşteptăm decizia BP reunite de marţi şi atunci vedem ce se întâmplă mai departe, dar cel mai probabil acest raport (n.r. al Comisiei) nu va fi prezentat. Noi avem raportul, am spus-o de mai multe ori, iar documentele care au stat la baza funcţionării Comisiei noastre, documente fie de la instituţii centrale ale statului, fie din judeţul Călăraşi, probabil că vor merge către instituţiile abilitate, cele care de altminteri se şi ocupă în acest moment de acest dosar„, a adăugat Fifor.
Preşedintele Comisiei de anchetă Nana a precizat că este la dispoziţia oricărei solicitări din partea instituţiilor abilitate pentru ca documentele să ajungă acolo unde sunt necesare:
‘„Cred că aceste documente trebuie solicitate. Aşa mi se pare firesc. Rămâne de văzut cum se va proceda în continuare. Noi suntem la dispoziţia oricărei astfel de solicitări şi cred că este în interes general ca toate informaţiile să meargă acolo unde sunt necesare”.
Fifor a spus că până în prezent nu a fost contactat de nicio instituţie, neexistând ‘niciun fel de corespondenţă cu vreuna dintre instituţiile statului implicate’.
Comisia juridică din Camera Deputaţilor a decis miercuri cu unanimitate de voturi ca activitatea Comisiei Nana să înceteze, după ce a fost începută urmărirea penală în cazul schimburilor de terenuri agricole din localitatea Nana, judeţul Călăraşi, pe baza raportului Corpului de control al prim-ministrului.