Şeful DIICOT critică lipsa unei strategii împotriva CRIMEI ORGANIZATE. Ce spune despre ameninţarea TERORISTĂ

Șeful DIICOT, Daniel Constantin Horodniceanu, a declarat miercuri că printre prioritățile instituției pe care o conduce se numără crearea unei poliții judiciare, un aparat de poliție propriu, dar nu neapărat de tipul celui care funcționează în DNA.
Romania TV
03 feb. 2016, 13:22
Şeful DIICOT critică lipsa unei strategii împotriva CRIMEI ORGANIZATE. Ce spune despre ameninţarea TERORISTĂ

Crima organizată are alt specific, polițistul de crimă organizată trebuie să fie în stradă, trebuie să penetreze grupurile infracționale, să fie în legătură cu vectorii crimei organizate. E un deziderat al nostru. Crima organizată din România a fost dezarticulată prin Legea 39/2003. Prin schimbarea Codului penal în 2014 s-a disipat autoritatea DIICOT-ului„, a spus Horodniceanu, pentru Digi 24.

Şeful DIICOT a criticat lipsa unei strategii naționale şi a unei analize naționale de risc, subliniind că acestea ar trebui să fie prioritare pentru Ministerul Public, MAI și Ministerul Justiției. „Este foarte important pentru DIICOT să își creeze o unitate proprie de analiză a informațiilor și o unitate de cercetări în domeniul financiar pentru confiscarea produsului infracțional. Cred că este foarte important (…) să nu se lase produsul infracțional în mâna infractorului. Am elaborat deja proiectul, este pe masa Ministerului de Justiție și avem o mare deschidere în ceea ce-l privește„, a menţionat Daniel Horodniceanu.

Terorismul NU este o ameninţare

Procurorul-şef al DIICOT a vorbit și despre pericolul terorismului, arătând că instituţia pe care o conduce a dat întotdeauna atenție acestei amenințări, având un serviciu specializat care colaborează cu SRI pentru a monitoriza situaţia, mai ales în contextul în care, în 2015 spre exemplu, România a fost tranzitată de un număr mare de cetățeni străini. „Terorismul nu este o amenințare reală în acest moment. Trebuie să vedem cum decurg lucrurile în continuare: dacă primim refugiați, dacă se păstrează spațiul Schengen„, a afirmat Horodniceanu, care a apreciat, pornind de la cazul adolescentului din Craiova săltat pentru aderare la organizaţii teroriste, că „poate ar trebui pedepsită consultarea site-urilor care incită la radicalizare islamistă, prezintă execuții sau torturi, la fel cum sunt pedepsite site-urile pornografice cu copii”.

Tot mai multe droguri de MARE risc

În ceea ce privește traficul de droguri, Horodniceanu a menționat că, în ultimul an, cantitatea de droguri de mare risc confiscată a fost de 750 kg şi a depășit-o pentru prima dată pe cea de droguri de risc, care s-a ridicat la 680 kg.

„O problemă mai mare o reprezintă drogurile psihoactive, care sunt mai ieftine. Încercăm să introducem în textul legii și substanțele psihoactive, care sunt mult mai ieftine, dar mai nocive decât drogurile naturale sau cele sintetice prevăzute de Legea 143”, a completat Daniel Horodniceanu.

Cum a afectat dosarul Bica prestigiul DIICOT

Daniel Horodniceanu a vorbit şi despre „frustrările” pe care le-a provocat în DIICOT situaţia fostului procuror-şef, Alina Bica, reţinută şi ţinută apoi în arest preventiv mai multe luni, ca urmare a unor acte de corupţie. Horodniceanu a apreciat că dosarul Bica a afectat imaginea DIICOT și spune că a provocat „frustrări” în interiorul instituției.

„Am pomenit cuvântul frustrare — era acest sentiment de nedreptate, nu putem pune o etichetă pe toți lucrătorii după conducătorul instituției, cei care munceau înainte muncesc și acum. (…) Să nu credeți că nu au existat filtre de integritate și când a fost numită Alina Bica. Poate ar trebui să încercăm să importăm un model de succes. Uitați de pildă cum se numește șeful Europolului sau al Interpolului”, a declarat Daniel Horodniceanu.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Orașul impresionant care se află pe două continente. Are o istorie bogată și multe obiective turistice
Capital.ro
Alimentul care te lasă fără permis. Nu ai voie să-l mănânci dacă te urci la volan
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Basmul lui Harry și al lui Meghan a luat sfârșit. Doar atât au rezistat
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Patru șoferi și-au primit înapoi permisele după ce rezultatele testelor antidrog au fost infirmate. După 48 de ore, aceștia și-au recăpătat dreptul de a conduce
Capital.ro
Amendă de 825 de lei. Greșeala pe care polițiștii nu o mai iartă. S-a schimbat legea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Minge de foc traversează cerul deasupra Statuii Libertății, provocând panică și investigații ample
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'