Update. Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat marţi că propunerea Ministerului Justiţiei referitoare la zilele acordate deţinuţilor pentru elaborarea unei lucrări ştiinţifice în penitenciar este una raţională.
„Propunerea Ministerului Justiţiei mi se pare a fi raţională. Faţă de modul în care au fost interpretate anterior dispoziţiile sau faţă de ceea ce s-a întâmplat nu cred că ar fi bine să se acorde mai mult de 20 de zile”, a spus Lazăr, la ieşirea din sediul CSM.
Vicepreşedintele CSM, Luminiţa Palade, a arătat că aceste 20 de zile reprezintă un număr maxim care poate fi acordat pentru o lucrare ştiinţifică, indiferent câte zile a petrecut pentru scrierea cărţii respective.
„Singura diferenţă între Ministerul Justiţiei şi CSM porneşte de la faptul că fiecare lucrare are 20 de zile de eliberare indiferent de numărul de lucrări. (…) Sunt opinii diferite care pornesc de la înţelegeri diferite ale aceleiaşi probleme”, a explicat Palade.
Ea a precizat că nu doreşte să existe o discriminare între munca fizică şi cea intelectuală în închisoare.
Plenul CSM a avizat marţi propunerea de OUG a Ministerului Justiţiei privind executarea pedepselor, cu precizarea că se vor considera ca executate 20 de zile pentru fiecare lucrare ştiinţifică elaborată.
Avizul Consiliului Superior al Magistraturii este consultativ.
Marţi, Guvernul ar putea adopta în şedinţă ordonanţa de urgenţă care modifică Legea privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.
Ce crede şeful DIICOT
„Ar trebui văzut dacă scriu cărţi cu adevărat, ar trebui verificată fiecare lucrare în parte pentru a vedea dacă, într-adevăr, are vreo valoare ştiinţifică. Aici seamănă foarte mult cu lucrările de doctorat. Până la urmă, este foarte important să vezi dacă ai ceva nou de spus în toate economia asta şi dacă lucrarea ajută cu adevărat alte persoane”, a spus Daniel Horodniceanu, la finalul şedinţei de plen a Consiliului Superior al Magistraturii, potrivit news.ro.
Procurorul-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism spune că nu ar fi atât de important dacă deţinuţii beneficiază de 20 sau de 30 de zile de reducere a pedepsei, fiind mai importantă valoarea ştiinţifică a lucrărilor.
În timpul şedinţei plen, membrii Consiliului Superior al Magistraturii au semnalat faptul că proiectul de ordonanţă de urgenţă a fost trimis în grabă, în condiţiile în care a fost programat să se dezbată în forul magistraţilor în aceeaşi zi cu discutarea în şedinţa de guvern.
„Ordonanţa este dată destul de, să zicem, în grabă. Este clar că azi e ultima zi când se pot da ordonanţe. Poate că n-ar fi fost lipsit de interes să vedem şi să se stabilească ce persoane pot fi capabile de astfel de lucrări. Dacă, în ceea ce priveşte invenţiile şi inovaţiile, avem un organism, OSIM, care spune şi acolo nu avem îndoieli că OSIM-ul îşi face datoria întotdeauna, în ceea ce priveşte capacitatea de a scrie cărţi, aici cred că putea fi găsită o soluţie care să fie inclusă în lege înainte de a lăsa pe oricine. S-ar putea să se înscrie la o astfel de posibilitate oameni care să nu poată scrie după dictare. Astfel de situaţii s-au mai remarcat în practică”, a spus preşedintele CSM, Mircea Aron, în şedinţa plenului.
La rândul său, judecătorul Norel Popescu s-a arătat nemulţumit de faptul că CSM va da un aviz pe un proiect de act normativ în condiţiile în care deja a fost programată dezbaterea lui, tot marţi, în şedinţa de guvern.
„Dacă sunt adevărate informaţiile că astăzi se discută în Guvern această ordonanţă de urgenţă, aş vrea să cred că nu se întâmplă acest lucru fără a fi citit avizul nostru. Pentru că altfel, dacă se discută astăzi, în paralel cu discuţia noastră în plen, avizul nostru se transformă, din punctul de vedere al Executivului, într-un demers formal, de imagine, fără a avea consistenţă”, a spus Norel Popescu.
Direcţia Legislaţie, documentare şi Contencios, aparatul de specialitate din CSM, a propus avizarea favorabilă a proiectului de ordonanţă publicat de Ministerul Justiţiei privind lucrările ştiinţifice publicate în penitenciar, însă cu amendamentul că beneficiul celor 20 de zile considerate ca executate să fie pentru fiecare carte publicată.
Plenul CSM a dat aviz favorabil proiectului, cu acel amendament.