În informarea pe care a făcut-o, Borrell ar fi spus că există ”dovezi convingătoare” privind faptul că o companie din China fabrică drone de atac destinate Rusiei, pentru a fi folosite în războiul contra Ucrainei.
Informațiile despre dronele făcute pentru ruși în China au fost comunicate oficialilor europeni înaintea viitoarei reuniuni a miniștrilor de Externe din țările UE, notează hotnews, care citează The Kyiv Independent.
”Am avut informații de la surse despre existența unei fabrici în China, care produce drone ce sunt expediate în Rusia”, a confirmat vineri, pentru Politico, un înalt oficial al UE.
Potrivit înaltului oficial european citat, nu s-a stabilit deocamdată dacă Beijingul este sau nu la curent cu producția de drone a companiei respective.
Pe de altă parte, un diplomat al UE a spus, pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung, că deși nu există nicio probă directă care să implice Beijingul în producția de drone, este ”greu de imaginat că s-ar putea întâmpla așa ceva fără ca guvernul chinez să știe despre asta”.
În războiul declanșat de Rusia prin invadarea Ucrainei, China a abordat o poziție neutră, însă și-a întărit relațiile economice cu Rusia și a sprijinit Moscova față de sancțiunile impuse de Occident după începerea conflictului.
În septembrie, agenția Reuters a informat, citând documente și două surse dintr-o agenţie europeană de informaţii, că Rusia desfăşoară în China un program secret de dezvoltare şi producţie de drone cu rază lungă de acţiune. Destinația dronelor? Războiul din Ucraina.
Compania IEMZ Kupol, o subsidiară a societăţii ruse de stat producătoare de armament Almaz-Antey, a dezvoltat şi testat în China un nou tip de dronă denumită Garpia-3 (G3), cu sprijinul specialiştilor locali chinezi, releva unul dintre documentele consultate de Reuters.
Drona G3 are o rază de acţiune de circa 2.000 de kilometri şi poate transporta o încărcătură explozivă de aproximativ 50 de kilograme.