Decizia de marţi a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă.
Un complet de trei judecători al instanţei supreme a decis, în 14 iunie, arestarea preventivă pentru 29 de zile a şefului Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Slobozia, Dumitru Cristudor, suspendat din funcţie, în dosarul în care este acuzat de luare de mită şi favorizarea infractorului.
Judecătorii instanţei supreme au admis propunerea procurorilor DNA şi au dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele lui Cristudor, hotărârea fiind atacată cu recurs.
Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat, pe 13 iunie, reţinerea şi arestarea preventivă a şefului DNA Slobozia, iar,pe 14 iunie,a dispus suspendarea lui din funcţie.
Şeful DNA Slobozia, Dumitru Cristudor, a fost reţinut pe 13 iunie, fiind acuzat de luare de mită şi favorizarea infractorului, după ce ar fi ajutat trei persoane să distrugă acte ce puteau fi folosite ca probe într-un dosar din Germania de evaziune fiscală, primind în schimb materiale de construcţii.
În urma audierilor de pe 13 iunie, de la sediul central al DNA, procurorii au dispus şi măsura obligării de a nu părăsi ţara timp de 30 de zile în cazul Monicăi Andronache, acuzată de complicitate la luare de mită, complicitate la dare de mită şi favorizarea infractorului.
În acelaşi dosar este cercetat şi omul de afaceri Daniel Vasile Taifas, pentru dare de mită şi favorizarea infractorului.
Potrivit procurorilor, din 11 februarie până în prezent, Dumitru Cristudor, Daniel Vasile Taifas şi Monica Andronache au sprijinit trei persoane cercetate pentru evaziune fiscală, într-un dosar aflat pe rolul autorităţilor judiciare germane, astfel încât acestea să poată distruge şi ascunde documente şi obiecte compromiţătoare ce ar fi putut constitui mijloace de probă, „zădărnicind astfel urmărirea penală şi, implicit, lipsind de finalitate activităţile de percheziţie dispuse de autorităţile judiciare germane pe teritoriul României”.
„Sprijinul de care au beneficiat cele trei persoane cercetate de autorităţile germane pentru evaziune fiscală a constat în înştiinţarea cu privire la data efectuării percheziţiilor domiciliare, procurarea unor sume de bani pentru a părăsi teritoriul ţării, suportarea costurilor asistenţei juridice”, au precizat procurorii în rezoluţia de începere a urmăririi penale.
Procurorii îl mai acuză pe Cristudor că nu a luat „măsuri de protecţie minimale” pentru a asigura conspirativitatea percheziţiei ce urma să fie făcută de autorităţile judiciare germane în municipiul Slobozia, în perioada 3 – 5 iunie. Magistratul Cristudor a primit în schimb, la 23 mai şi 1 iunie, de la Daniel Vasile Taifas, cu ajutorul lui Andronache, materiale de construcţie şi amenajarea spaţiului, în valoare totală de 5.354 de lei, bunuri folosite pentru amenajarea unui imobil aparţinând unei societăţi comerciale la care asociat este fiul magistratului.
Dumitru Cristudor deţine, împreună cu Marian Bălan, un teren intravilan de 1.400 de metri pătraţi în judeţul Prahova, pe care l-a cumpărat în 1998, conform declaraţiei de avere din 15 mai 2012, de pe site-ul CSM.
Şeful DNA Slobozia are, împreună cu Alexandru Cristudor, un apartament de 91 de metri pătraţi în Slobozia, cumpărat în 1993. De asemenea, procurorul este proprietarul unui autoturism Renault din 2006.