Acesta a fost întrebat în conferința susținută la sediul Ministerului Finanțelor Publice dacă este mulțumit de încasări, iar răspunsul său a fost afirmativ.
„Da, pot să vă spun că față de anul 2013 când rata de conformare era de 83,5%, noi astăzi am ajuns la 85,11%, ceea ce este o creștere față de anul trecut, unde am avut un grad de conformare la plată de 84%. Eu sunt mulțumit în momentul de față cum își face ANAF treaba, în ce condiții. După cum știți, suntem subdimensionați. Suntem fără bani pentru cheltuielile salariale pe ultimele două luni. Domnul premier ne-a oferit sprijinul în acest sens și a promis că va aloca sumele necesare pentru plata salariilor pe ultimele două luni”, a explicat Stan.
Fiind întrebat dacă i s-a cerut demisia, el a răspuns: „Eu nu am cunoștință de așa ceva, am citit și eu în spațiul public. Nu mi-a cerut nimeni demisia, până în acest moment”.
În ceea ce privește o restructurare a Agenției, el a precizat că se face o analiză care va fi prezentată primului ministru, transmite Agerpres.
„Suntem într-o analiză asupra acestui lucru și cât de curând vom prezenta premierului un material în acest sens. (…) Analiza va avea în vedere eficientizarea factorului uman, raportat la veniturile încasate la bugetul de stat pe fiecare regiune și la numărul de contribuabili administrați”, a mai arătat președintele ANAF.
În context, Alex Milcev, partener și liderul departamentului de asistență fiscală și juridică în cadrul EY a susținut joi că la o sută de lei declarați, Fiscul colectează între 75 și 78 de lei, bulgarii fiind mult peste noi, cu unul dintre cele mai performante sisteme de colectare din Uniunea Europeană (UE).
„La ANAF se declară impozit pe profit, accize, TVA, impozit pe salarii de 100 de lei, să spunem. Ei colectează 75-78 lei. 80 lei cred că nu au depășit niciodată. Peste 20% din banii declarați nu se colectează, lăsând la o parte evaziunea fiscală de 20-50%. Vorbim de banii care sunt pe masă. Clar sunt și firme fantomă, care au intrat în faliment între timp. Bulgarii sunt mult mai buni la acest capitol. Au un proiect reușit de modernizare a Fiscului lor. Rata de colectare a crescut. Au unul dintre cele mai performante sistemele de colectare din UE. Țările scandinave sunt la 97-99% grad de colectare, deci noi 70 plus, ei 100 minus un pic”, a spus Milcev.
Totuși, acesta subliniază că sistemul fiscal din România „nu este prost”.
„Eu nu cred că avem un sistem fiscal prost. Chiar nu este complicat, în ciuda discuțiilor despre sute de taxe care sugrumă contribuabilul și așa mai departe. Nu ați văzut ce se întâmplă în alte țări. Noi chiar nu avem un sistem sofisticat, nu sunt foarte multe excepții și nu este complicat, chiar este relativ stabil, cel puțin în ultimii 10 ani de când am intrat în UE. E mult mai stabil decât înainte. Impozitul pe profit se schimba și de două ori pe an. Nu cred că trebuie umblat la sistem, să facem alte reguli. Trebuie întărite regulile care există. Așa e în toată lumea”, a arătat oficialul EY.
Agenția Națională de Administrare Fiscală a colectat în primul semestru 2017 peste 100 de miliarde de lei venituri bugetare, cu 4,1% peste nivelul din aceeași perioadă a anului precedent, se arată într-un comunicat de presă al instituției remis, luni, AGERPRES.
‘În primele 6 luni ale anului curent, ANAF a colectat 101,15 miliarde de lei, ceea ce înseamnă un plus de 3,955 miliarde de lei față de încasările din perioada similară a anului 2016 (97.196,7 milioane de lei), respectiv o creștere cu 4,1% a volumului veniturilor bugetare colectate’, se arată în document.
În luna iunie 2017, ANAF a colectat venituri bugetare de 16,534 miliarde de lei, cu 1,768 miliarde de lei, respectiv cu 12% mai mult, decât în luna iunie 2016 (14,766 miliarde de lei).
‘Programul comunicat de Ministerul de Finanțe pentru luna iunie a fost realizat în proporție de 102,7% (mai mult cu 437,8 milioane de lei), în condițiile în care volumul restituirilor de TVA în iunie 2017 a fost în cuantum de peste 1,287 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o creștere cu 513,3 milioane de lei față de aceeași perioadă a anului trecut’, informează Agenția.