‘Dacă cele două instrumente ar putea fi unite într-un fond european comun, ar trimite un semnal puternic de încredere în Europa’, a declarat Christine Lagarde pentru postul francez de radio Europe 1.
EFSF dispune de fonduri de 250 miliarde de euro însă EFSF ar urma să fie dizolvat la 1 iulie 2013, în timp ce ESM, care va dispune de garanţii în valoare de 500 miliarde de euro, ar urma să intre în vigoare la mijlocul lui 2012. Prin combinarea celor două entităţi ar apărea un fond comun cu resurse de 750 miliarde de euro. Cu toate acestea cancelarul german Angela Merkel s-a opus până acum propunerilor vizând combinarea EFSF cu ESM.
De asemenea, directorul general al FMI a pledat din nou pentru un mecanism de protecţie european faţă de criza din Grecia, pentru a evita ca situaţia dificilă din Grecia să se extindă şi la alte state cu o situaţie bugetară dificilă, cum sunt Italia şi Spania. ‘Dacă în săptămânile următoare vor fi luate o serie de decizii corecte, nu numai în centrul zonei euro dar şi în SUA, Japonia şi marile economii emergente, atunci sfârşitul anului 2012 va fi mai bun ca începutul’, a declarat Christine Lagarde, în condiţiile în care FMI şi-a revizuit recent estimările privind ritmul de creştere al economiei mondiale în 2012 până la 3,3%.