„Avem nevoie de o transformare a NATO pentru a fi pregătită să poarte un război”, a declarat şeful Comitetului militar al NATO, amiralul olandez Rob Bauer, în deschiderea unei reuniuni de două zile a miniştrilor apărării din alianţă, care are loc la Bruxelles.
El a remarcat că, în trecut, guvernele şi companiile NATO au trăit într-o eră în care totul era abundent, previzibil, controlabil şi concentrat pe eficienţă. De la invazia Rusiei în Ucraina în 2022, acestea ar trebui să îşi adapteze gândirea la „o eră în care orice se poate întâmpla în orice moment, o eră în care trebuie să ne aşteptăm la neprevăzut, o eră în care trebuie să ne concentrăm pe eficacitate pentru a fi pe deplin eficienţi”, a spus el.
„Trebuie să ne dăm seama că nu este un dat faptul că trăim în pace. Și de aceea noi (n.r. – forțele NATO) ne pregătim pentru un conflict cu Rusia. Dar discuția este mult mai amplă. Este vorba, de asemenea, de baza industrială și, de asemenea, de oameni care trebuie să înțeleagă că joacă un rol”, a afirmat înaltul oficial NATO, citat de The Telegraph.
Amiralul Bauer, un ofițer de marină olandez, a lăudat Suedia pentru că a cerut tuturor cetățenilor săi să se pregătească pentru război înainte ca țara să se alăture oficial alianței.
Decizia luată de Stockholm, anunțată la începutul acestei luni, a dus la o creștere a numărului de voluntari pentru organizația de apărare civilă a țării și la o creștere a vânzărilor de lanterne și de radiouri cu baterii.
„Totul începe acolo”, a declarat amiralul Bauer. „Realizarea faptului că nu totul este planificabil și că nu totul va fi perfect în următorii 20 de ani”, a adăugat acesta.
Săptămâna viitoare, aproximativ 90.000 de soldați NATO vor începe cel mai mare exercițiu militar al blocului de la Războiul Rece încoace.
Operațiunea Steadfast Defender 2024 are acum o dimensiune mai mult decât dublă față de momentul în care a fost anunțată anul trecut și este concepută în mod explicit pentru a pregăti alianța pentru o invazie rusă.
Exercițiile care se desfășoară în toată Europa până în luna mai.
Dar înalții oficiali NATO sunt din ce în ce mai îngrijorați de faptul că guvernele și producătorii privați de arme rămân în urmă cu pregătirile pe frontul intern.
Stocurile de arme și muniții au fost epuizate de conflictul din Ucraina și va dura ani de zile pentru a fi refăcute în ritmul actual de producție.