Şeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, demis de premierul Cîţu. Decizia, semnată de premierul Florin Cîțu, a fost publicată luni în Monitorul Oficial.
„La data intrării în vigoare a prezentei decizii, Octavian Alexandru Berceanu se eliberează din funcția de comisar general, cu rang de secretar de stat, al Gărzii de Mediu”, potrivit deciziei. Atribuțiile sunt preluate de comisarul general adjunct al Gărzii de Mediu, Alexandru Lucian Vasil, scrie Mediafax. Activistul de mediu Octavian Berceanu, propus de USR, a fost numit în luna martie, în funcţia de comisar general, cu rang de secretar de stat, al Gărzii Naţionale de Mediu.
Octavian Berceanu a avut o primă reacţie după ce decizia a fost publicată în Monitorul Oficial.
„Nu am fost anunţat că voi fi demis, nu mi-a reproşat niciodată nimic direct”, a spus Berceanu.
„Mulțumesc colegilor din GNM pentru ca au produs, in 6 luni cat am lucrat impreuna, cele mai bune rezultate din istoria de 20 de ani a Garzii Nationale de Mediu.
Sper ca săptămâna viitoare colegii din GNM sa beneficieze de ajustarea echitabila a veniturilor, lucru pentru care am luptat impreuna cu ministrul Tánczos Barna si căruia ii mulțumesc pentru spiritul de echipa”, a scris Octavian Berceanu, pe Facebook.
Comisarul şef al Gărzii Naţionale de Mediu, Octavian Berceanu a susținut recent că „România este o oază verde pe harta mondială a poluării”.
Citeşte şi: Florin Cîţu i-a demis pe secretarii de stat USR-PLUS: „În momentul în care ai negociat cu AUR şi PSD, nu pot să mai am secretari de stat în ministere”
„Vorbim despre măsurători care au avut în vedere perioada iernii, atunci când peste aceste localităţi se produce inversiune termică. Ne aflăm ca într-o cuvă pe care vin un capac şi noxele produse în interiorul acestei cuve pur şi simplu nu se mai mişcă şi rămân înţepenite în aerul respectiv. La fel se întâmplă în Bucureşti. Avem acele episoade pe timpul iernii când nu avem nicio circulaţie a aerului, dar încălzirea se produce. Şi în zone precum Iaşi sau în Covasna există un potenţial al încălzirii locuinţelor care blochează toate gazele emise chiar de la încălzirea cu combustibili solizi, ce blochează aceste particule, plus cele rezultate din circulaţie. Când vorbim de Covasna nu vorbim de trafic rutier intens, însă în momentul în care vorbim de Iaşi, Bucureşti sau Cluj, vorbim şi de trafic destul de intens”, a spus Berceanu, la Digi24.