La o conferință pe teme energetice, Ben van Beurden – Shell a declarat că „va fi o iarnă foarte grea în Europa. Unele țări se vor descurca mai bine decât altele, dar cu toții ne vom confrunta cu o escaladare foarte semnificativă a prețurilor la energie”, potrivit BBC.
Avertismentul său vine în condițiile în care statele UE au încercat să-și facă rezerve de gaze naturale din timpul verii, dar decizia Rusiei de a reduce livrările a limitat și acest demers.
Veste uriaşă, preţurile gazelor s-au prăbuşit brusc în Europa. O excepţie de la sancţiunile împotriva Rusiei a dus imediat la o scădere drastică
Asfel, stocurile de gaz sunt la aproape 63% din necesar și există temeri serioase că se va ajunge la nivelul minim confortabil de 80%. Mai multe țări, cum ar fi Polonia, Bulgaria, Finlanda, Danemarca și Țările de Jos nu mai primesc gaz rusesc după ce au refuzat cererea de a plăti în ruble.
Uniunea Europeană depine în proporşie de circa 40% de gazele din Rusia și de 27% de petrol. Prețurile energiei au sărit la începutul acestui an după ce Rusia a invadat Ucraina. De asemenea, Rusia a fost acuzată că folosește gazul „ca pe o armă”, limitând livrările ca răspuns la sancțiunile UE.
Luna trecută, Germania s-a apropiat de raționalizarea gazului după ce a declanșat etapa de „alarmă” a unui plan de urgență privind gazul pentru a face față penuriei, pe fondul temerilor legate de reducerea aprovizionării. Cel mai înalt nivel al planului ar permite statului să intervină și să stabilească priorități în alocarea energiei către gospodării și serviciile de urgență.
Blocul comunitar a făcut demersuri pentru a renunța la combustibilii fosili ruși ca răspuns la războiul din Ucraina, interzicând majoritatea importurilor de petrol până la sfârșitul anului 2022. S-a angajat să reducă importurile de gaze, dar s-a dovedit mai dificil să convină asupra unor măsuri suplimentare, cum ar fi o interdicție totală.
Statele membre au încercat să stocheze gazele în timpul verii, în perspectiva cererii mai mari de combustibil pe timp de iarnă, dar ultimele măsuri ale Rusiei de reducere a ofertei au adâncit îngrijorările legate de faptul că continentul ar putea întâmpina dificultăți în constituirea unor rezerve suficiente.
Stocurile de gaz ale Europei sunt pline în proporție de 62,6% și există temeri că va fi dificil să se atingă obiectivul de cel puțin 80% pentru iarnă.
Mai multe țări, cum ar fi Polonia, Bulgaria, Finlanda, Danemarca și Țările de Jos nu mai primesc gaz rusesc după ce au refuzat cererea de a plăti în ruble.