Comandantul grupului de luptă NATO din România, mesaj clar pentru Putin: „Misiunea este să contribuim la descurajarea şi apărarea graniţei de est a Europei. Am fost primiţi cu căldură aici şi toate activităţile pe care le avem alături de colegii români arată pregătirea lor. Românii ne susţin.
A murit Ivana Trump, prima soţie a lui Donald Trump. Mesaj emoţionant de la fostul preşedinte al SUA
Suntem aici să ajutăm la descurajarea oricărui atac, dar, dacă este cazul, suntem pregătiţi să apărăm. Asta este misiunea noastră. Suntem pregătiţi pentru orice. Ne antrenăm intens cu partenerii români şi din NATO”, a spus Christophe Degand, pentru AGERPRES.
Grupul de Luptă al NATO (Battle Group Forward Presence – BGFP) din România s-a constituit, începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaționale aliate din cadrul Forței de Răspuns a NATO, dislocate în țara noastră.
Constituirea grupurilor de luptă (Bulgaria, România, Slovacia și Ungaria) se înscrie în setul mai larg de măsuri adoptate de NATO pentru consolidarea posturii de descurajare și apărare pe termen mediu și lung, ca urmare a conflictului militar declanșat de Federația Rusă în Ucraina, potrivit Ministerului Apărării.
Război în Ucraina. Bombardamentul cu rachete Kalibr de pe submarin care a şocat lumea. Zelenski, anunţ trist după atacul de la Viniţa
La propunerea Franței de a prelua rolul de națiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance („Spearhead”) al Forței cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat al NATO (VJTF), va forma BGFP pe teritoriul național, integrând, rotațional, efective ale Belgiei și Țărilor de Jos.
Forțele principale ale BGFP sunt dispuse în Centrul Național de Instruire Întrunită din Cincu unde execută misiuni și activități de instrucție alături de structuri ale Armatei României.
Franţa este prezentă cu peste 750 de soldaţi în ţara noastră. Aceştia sunt împărţiţi în trei detaşamente, cel mai vizibil fiind Grupul de luptă NATO, care are sediul la Cincu. Pentru moment, o parte dintre militari sunt la Cincu şi alţii, la baza de la Mihail Kogălniceanu. Aproximativ 360 dintre militari sunt francezi, cărora li se alătură belgieni şi, din august, militari olandezi.
Urmează detaşamentul care se ocupă de apărarea sol-aer, MAMBA, dislocat la Capu Midia, cu aproximativ 100 de militari francezi, tot sub comandă NATO. Al treilea detaşament multinaţional este format din personal tehnic, 150 de francezi, 60 de olandezi, 30 de români şi din august li se vor alătura 50 de belgieni. Acest detaşament este condus de Franţa ca naţiune-cadru şi construieşte baza de la Cincu pentru Grupul de luptă. Oficialii afirmă că din noiembrie Grupul de luptă va fi la Cincu în formulă completă, odată încheiate lucrările pentru baza militară.