Şeful IGSU: Aproximativ 50% dintre incendiile produse la locuinţe au drept cauză necurăţarea coşurilor de fum

Inspectorul general al IGSU, Daniel-Marian Dragne, a declarat joi că aproximativ 50% dintre incendiile produse la locuințe au drept cauză faptul nu sunt curățate, verificate și reparate coșurile de fum.
Alina Costache
16 nov. 2017, 11:40
Şeful IGSU: Aproximativ 50% dintre incendiile produse la locuinţe au drept cauză necurăţarea coşurilor de fum

„Pentru că pe timpul sezonului rece, aproximativ 50% dintre incendiile produse la locuințe au drept cauză necurățarea, neverificarea și nerepararea coșurilor de fum, iar majoritatea deceselor survin în incendii care au această cauză, este important a înțelege faptul că protecția în fața unor astfel de evenimente presupune un gest minimal”, a spus Dragne într-o conferință de presă și a recomandat apelarea la reprezentanții Asociației Hornarilor, Constructorilor de Coșuri de Fum și Șeminee pentru rezolvarea acestor probleme.

El a adăugat că, statistic, se demonstrează faptul că incendiul rămâne cel mai frecvent tip de risc înregistrat la nivel național.

„Suntem în debutul unei perioade în care utilizarea surselor de energie devine mai intensă și acest lucru se vede în statistici, prin creșterea numărului de evenimente generate de folosirea neadecvată a mijloacelor de încălzire, a buteliilor sau instalațiilor de gaze, ori a aparatelor consumatoare de energie”, a mai declarat inspectorul general al IGSU.

El a vorbit despre crearea unei culturi a prevenirii în rândul cetățenilor, prin informare și educare asupra riscurilor existente — lucru ce reprezintă o prioritate instituțională continuă, iar pentru dezvoltarea acesteia au fost gândite acțiuni de impact asupra populației.

„Este foarte important pentru siguranța noastră și a familiei noastre de a le utiliza (mijloacele de încălzire, n.r.) așa cum ele au fost construite sau executate, fără a aduce improvizații și fără intervenția noastră (…) și de a ne asigura intervenția, verificare și repararea periodic atunci când aceasta este impusă sau, de câte ori constatăm că se impune, apelăm la specialiști.

Potrivit statisticilor, zilnic, în România se produc 17 incendii la locuințe. Cele mai multe tragedii au drept cauză coșurile de fum — circa 35% dintre incendiile produse la locuințe sunt cauzate de coșurile de fum defecte sau necurățate.

„Aceste incidente tragice, în care anual își pierd viața în medie 190 de persoane, pot fi prevenite dacă apelăm la coșari”, se arată într-un comunicat al IGSU transmis, joi, AGERPRES.

În ultimii cinci ani, în România, s-au produs în medie 6.200 de incendii la locuințe, în urma cărora circa 350 de persoane au fost rănite, iar alte 190 și-au pierdut viața, potrivit statisticilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU). Dintre cele 17 incendii înregistrate zilnic la nivel național, șase sunt cauzate de coșurile de fum defecte sau necurățate. Mai grav este că, în urma acestor evenimente nefericite, zilnic o persoană este rănită, iar la fiecare două zile o altă persoană își pierde viața.

Potrivit IGSU, acest tip de incidente pot fi cu ușurință evitate dacă se apelează la personal specializat, respectiv coșari, întrucât obturarea coșurilor de fum continuă să fie cea mai des întâlnită cauză a incendiilor produse în locuințele românilor.

Acesta este și mesajul principal al campaniei de informare ce va fi derulată în perioada următoare de IGSU și E.ON România, în cadrul parteneriatului „Împreună pentru Siguranță”, încheiat de cele două părți în anul 2012, se mai arată în comunicat.

„Dacă avem neconformități la coșurile de fum trebuie să fim conștienți că doar norocul ne-a ajutat să nu pățim ceva. Dar nu ne putem baza la nesfârșit pe noroc și trebuie să conștientizăm faptul că în orice moment putem deveni victime ale propriei noastre neglijențe, așa cum din păcate încă se întâmplă cu mulți dintre semenii noștri. Nu cred că ne putem permite să ne expunem cu atâta lejeritate la astfel de pericole. De aceea, trebuie să curățăm coșurile de fum cu specialiști de cel puțin de două ori pe an, mai ales înainte de debutul sezonului rece. Astfel, coșarul este soluția absolut necesară pentru fiecare locuință sau orice alt imobil care are coș de fum”, a subliniat directorul general al E.ON România, Frank Hajdinjak.

Conform IGSU, în perioada 1 octombrie 2012 — 30 septembrie 2017, în România au avut loc peste 31.100 de incendii. Principalele cauze generatoare a situațiilor de urgență rămân coșurile de fum defecte sau necurățate (35%), instalațiile electrice defecte sau improvizate (22,5%) și mijloacele de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate (12,5%).

„Întrucât a doua cauză principală a producerii incendiilor este cea de natură electrică, recomandăm consumatorilor să realizeze lucrările de verificare și reparare a instalațiilor electrice doar cu personal autorizat. Totodată, este absolut necesar ca toate componentele ce prezintă defecțiuni (contacte slăbite, comutatoare, prize, tablouri uzate) să fie înlocuite imediat, iar remedierea acestora să se facă fără improvizații”, se mai arată în comunicat.

Conform statisticilor IGSU, în perioada 1 octombrie 2012 — 30 septembrie 2017, numărul persoanelor decedate în incendii s-a redus cu peste 4% față de perioada 1 octombrie 2007 — 30 septembrie 2012, iar numărul copiilor răniți a scăzut cu 15%.

Citeşte şi IGSU recunoaşte că s-a acţionat prost la accidentul din Baicului, victimele nu au primit ajutor imediat

 

Spynews
Cine ar fi noul suspect în cazul crimei din Brăila. Un bărbat recent eliberat din închisoare ar putea fi implicat
Bzi.ro
Sandra Mutu, încântătoare pe litoral, în costum de baie! Soția Briliantului a făcut furori!
Fanatik.ro
Afacerea cu care doi frați din Bihor au dat lovitura. Un litru poate costa și 200 de lei
Capital.ro
Adio, maestre! Legendarul cântăreţ s-a stins din viaţă: Vei intra în istorie
Playtech.ro
Lavinia Pîrva, cea mai fierbinte apariție! Soția lui Bănică a arătat chiar TOT fără inhibiții
DailyBusiness
TAROM suspendă zborurile către o destinație cunoscută. Motivele anulării
Adevarul
Totul despre crima teribilă care a șocat Statele Unite. Cum și-a omorât o româncă soțul american și i-a tăiat capul, mâinile și picioarele
Spynews
David Popovici a făcut din nou spectacol la Jocurile Olimpice. Proaspătul campion olimpic s-a calificat în finala probei „regina”
Spynews
Laura Cosoi, dezvăluiri de suflet după ce a devenit mamă pentru a patra oară. A adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă duminică noapte
Evz.ro
Cum faci pereții lună în câteva minute. Soluția o faci în casă, costă cât o bere
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Ce i-ar fi provocat, de fapt, moartea lui Andrei Versace? Medicii legiști au anunțat rezultatele autopsiei
Cancan.ro
Patricia a comandat o ciorbă de văcuță și o saramură de crap, într-un restaurant din Mamaia. Cum a reacționat când a văzut nota de plată
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
Pensia cu care trăiește Nelu Vlad! Solistul piesei „Se mărită Mona mea” are o carieră de peste 4 decenii
Capital.ro
Românii primesc mai mulți bani de la stat. UE și România bat palma: Am solicitat modificare
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
'Durere mare'- Părinții doctoriței Gavril, reacție sfâșietoare
substantial.ro
Ungaria Blochează Declarația UE privind Alegerile Controversate din Venezuela
MediaFlux
RĂSTURNARTE de SITUAȚIE privind ALEGERILE din SUA! Nimeni nu se aștepta la asta de la Kamala Harris
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?