La ieşirea de la Parchet, şeful INS a declarat că a fost întrebat ce legătură are Institutul Naţional de Statistică cu procedeul electoral.
„Am fost intrebat ce legătură avem noi ca instituţie cu procedeu electoral şi am explicat atribuţiile Institutului Naţional de Statistică. Institutul nu are legătură cu listele electorale sau cu votanţii ci în situaţiile de prelucrare a prezenţei, pentru centralizarea proceselor verbale. Statistica nu numără voturile în secţiile de votare, ci centralizează procesele verbale”, a afirmat Voineagu.
Întrebat de jurnalişti dacă referendumul din 29 iulie a fost organizat corect, Vergil Voineagu a răspuns: „Mie mi se pare că a fost un referendum organizat corect”.
La intrarea în sediul Parchetului, Voineagu a declarat că INS nu deţine cifra reală a alegătorilor.
Conform Mediafax, şeful INS este audiat în calitate de martor în cazul şefului Direcţiei Evidenţa Persoanelor, Constantin Manoloiu.
La începutul lunii august, Curtea Constituţională a solicitat Institutului Naţional de Statistică datele privind numărul de alegători din România conform ultimul recensământ efectuat.
A doua zi, INS a transmis un document prin care afirmă că instituţia nu deţine aceste date, iar informaţiile privind populaţia cu drept de vot vor fi cunoscute abia în 2013, când se va finaliza centralizarea datelor din recensământul din 2011.