„Guvernul va lua măsuri de corecţie pentru a atinge obiectivele programului, deci ne trebuie mai mult timp, pentru că au părut angajaţi şi serioşi că vor face ce au promis că fac. Acordul nu e nici deraiat, nici nederaiat”, a spus de Vrijer, întrebat dacă poate spune că acordul cu România este considerat deraiat.
Şeful misiunii a adăugat că Guvernul a cerut o amânare de trei luni, ceea ce înseamnă că aceste evaluări vor fi finalizate prin votul în Consiliul Director al FMI la finele lunii iunie.
Citeşte şi Ponta: FMI a agreat în principiu extinderea cu două luni a acordului stand-by
„Din moment ce ratezi mai multe ţinte indicative, atunci banii care erau disponibili după a şasea evaluare nu ar mai putea fi traşi, deşi acesta este un program preventiv, până când nu sunt aprobate cele trei derogări de la boardul FMI, adică în iunie”, a adăugat de Vrijer.
Cu alte cuvinte, România nu va avea la dispoziţie bani de la FMI până când board-ul instituţiei nu va aproba evaluările a şaptea şi a opta.
De Vrijer a explicat că dacă România nu îndeplineşte precondiţiile asumate până în iunie, atunci acordul va expira şi nu va mai exista niciun fel de înţelegere între FMI şi România.