Şeful OMS vrea să renunţe la brevetele pentru vaccinuri, pentru un acces mai rapid la serul antiCOVID. Aşa ar putea că o mai mare parte a populaţiei lumii să aibă acces rapid la imunizare.
„Trăim un moment excepţional din istorie şi trebuie să ne ridicăm la nivelul provocării. Există flexibilităţi în reglementările comerciale pentru situaţii de urgenţă şi cu siguranţă o pandemie globală se califică. Renunţarea temporară la brevete nu va însemna neplata inovatorilor. Ca şi în timpul crizei HIV sau într-un război, companiilor li se vor plăti redevenţe pentru produsele pe care le fabrică”, a scris şeful OMS, în The Guardian.
Mai multe companii farmaceutice, dar şi autorităţi importante sunt de acord cu argumentul Federaţiei Internaţionale a Producătorilor şi Asociaţiilor Farmaceutice, potrivit căruia reducerea rentabilităţii companiilor este un factor de descurajare a inovaţiei.
Tedros a spus că unele companii producătoare şi guverne au făcut deja paşi în această direcţie, precum AstraZeneca, care a oferit licenţe de producţie, Pfizer şi Sanofi, care au semnat acorduri de transfer tehnologic, şi Canada care a încheiat înţelegeri cu companiile producătoare şi a înfiinţat noi unităţi de fabricare a serurilor.
„Nu cred că, la nivel global, ne exercităm toată capacitatea de producţie de care suntem capabili. De exemplu, unii producători nu au reuşit să producă candidaţi de succes, ceea ce este de aşteptat, dar facilităţile lor de producţie ar putea fi utilizate pentru a fabrica acele vaccinuri care s-au dovedit eficiente”.
De altfel, echipa Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) care investighează originea pandemiei intenționează să renunțe la un raport interimar referitor la misiunea sa recentă în China, din cauza tensiunilor în creștere dintre Beijing și Washington legate de anchetă. Totodată, un grup internațional de oameni de știință a făcut apel pentru efectuarea unei noi investigații, a declarat joi publicația Wall Street Journal, citată de Reuters.
China a refuzat să ofere date neprelucrate despre primele cazui de Covid-19, echipei conduse de OMS care investighează originile pandemiei, a declarat luna trecută Dominic Dwyer, unul dintre membrii echipei OMS, ceea ce poate complica eforturile de a înţelege modul în care a început epidemia.
Citeşte şi: OMS, recomandări esenţiale despre măştile textile. „Trebuie să aibă trei straturi de protecţie”