Victor Ponta i-a cerut, în şedinţa de Guvern, ministrului Economiei ca, în ziua de luni, să fie pregătit atât pentru semnarea contractului cu Dan Diaconescu în cazul în care acesta are banii, dar şi pentru un eşec al privatizării.
„În funcţie de rezultatul final, se semnează sau nu contractul, trebuie să prezentaţi luni după-amiaza, dacă va fi cazul, strategia noastră pentru administrare specială, plata salariilor, repornirea activităţii şi tot ce înseamnă pregătirea pentru un nou proces de privatizare, gândit mult mai bine decât a fost gândit cel pe care l-am preluat din mers”, a spus Ponta.
Premierul i-a mai spus ministrului Daniel Chiţoiu să-i ceară şefului OPSPI să vorbească mai puţin.
„Domnul Vulpescu să facă bine să explice foarte clar. Să vorbească mai puţin şi să explice mai mult. Dacă poate, dacă nu, găsim un alt şef la OPSPI care poate să explice mai clar„, a avertizat Ponta.
Premierul i-a mai cerut ministrului să continue discuţiile, inclusiv miercuri, cu directorii combinatului şi reprezentanţii sindicatului de la Oltchim şi să explice de fiecare dată motivul pentru care nu au fost posibile conversia în acţiuni a datoriilor şi amânarea licitaţiei.
„L-am auzit pe fostul ministru de Finanţe spunând că de ce nu am amânat licitaţia. Totuşi, de la un fost ministru de Finanţe care ştie ce înseamnă discuţia în board-ul FMI a scrisorii de intenţie mă aşteptam la ceva mai mult, dar, mă rog, fiecare la nivelul său„, a spus Ponta.
Aproximativ 500 de angajaţi ai Oltchim Râmnicu Vâlcea au reluat protestele, miercuri dimineaţă, în faţa pavilionului administrativ al unităţii, oamenii anunţând că vor renunţa la proteste doar în momentul în care va fi reluată producţia combinatului, iar ei îşi vor primi salariile restante.
Directorul Servicului de Informaţii Externe (SIE), Teodor Meleşcanu, a avut miercuri o întâlnire, la sediul Guvernului, cu premierul Victor Ponta, în care au discutat despre situaţia de la Oltchim.
Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.
Contractul nu a fost însă semnat, iar premierul Victor Ponta Ponta a anunţat că privatizarea Oltchim va fi reluată anul viitor, el spunând că, după ce se va constata că aşa-zisul câştigător nu a avut nici bani, nici intenţia de a deveni acţionar majoritar, statul va aproba un plan de măsuri pentru combinat.
Premierul Victor Ponta a dat asigurări, luni, că angajaţii Oltchim îşi vor primi în continuare salariile, el arătând că „circul” privatizării companiei trebuie să înceteze şi că Guvernul va veni cu un plan pentru următoarele şase luni, astfel încât combinatul să fie salvat.
Întrebat dacă în aceste şase luni, până în primăvara anului viitor, când va fi reluată procedura de privatizare, angajaţii de la Oltchim îşi vor primi salariile, Ponta a răspuns afirmativ. „Deocamdată şi le-au primit de la noi salariile. Şi le vor primi în continuare, după ce s-au lămurit că salvatorul providenţial şi-a bătut joc de ei de fapt. Acum domnul Dan Diaconescu va găsi pretexte. El nu a avut niciodată şi nu are banii respectivi”, a spus Ponta.