Unul dintre factorii cheie în oprirea asimilării comunităților maghiare din lume și în ajutorarea lor să-și păstreze identitatea este un sistem de educație care să dezvolte legăturile lor cu patria-mamă, consideră şeful Palrmanetului maghiar.
Într-un interviu pe care l-a oferit în perspectiva Zilei diasporei maghiare care urmează să fie marcată duminică, Laszlo Kover a acuzat ţările vecine, în care în opinia sa există un număr „semnificativ” de etnici maghiari, că depun „eforturi conştiente” de asimilare a acestor minorităţi, în principal prin „schilodirea sistemului şcolar”, relatează MTI.
Citeşte şi: Partidul radical Jobbik vrea gard pe toată lungimea graniţei Ungariei cu România
Ungaria nu ar trebui să se bazeze pe Guvernul României pentru a-i ajuta pe membrii diasporei maghiare să-şi păstreze identitatea ungară, a declarat preşedintele Parlamentului ungar, potrivit MTI.
Tot aşa cum poate fi folosită pentru accelerarea asimilării, educaţia poate fi folosită pentru a opri sau inversa acest lucru, a îndemnat el. Kover a citat legislaţia privind protecţia minorităţilor din Slovenia care permite comunităţilor etnice italiene şi maghiare să fie reprezentate în Parlament.
Însă, în Slovenia au rămas atât de puţin maghiari, încât menţinerea calităţii educaţiei acestora este tot mai greu de menţinut, a apreciat el.
„Este insuficient ca aceşti copii maghiari să fie învăţaţi limba. Trebuie să li se dea o educaţie competitivă în acea ţară”, a spus preşedintele Parlamentului ungar.
Populaţia Ungariei a înregistrat un „declin semnificativ” în ultimii 20 de ani, care ar fi fost şi mai important dacă etnicii maghiari nu s-ar fi întors în Ungaria din alte zone ale bazinului carpatic, a notat el.
Kover a citat totodată date potrivit cărora rata declinului populaţiei în rândul comunităţilor de maghiari din diaspora este cea mai mare şi a avertizat că, dacă acest declin nu poate fi oprit la timp, „aceste comunităţi pot eventual să dispară”.
Citeşte şi: Criza refugiaţilor: Ungaria se pregăteşte să închidă RAPID graniţa cu România
Cea mai bună cale de a ajuta aceste comunităţi este „să se creeze relaţii personale cu ele, acolo, şi să se menţină legătura cu ele”.
„Ceea ce este bine pentru Ungaria este bine pentru comunităţile maghiare din străinătate şi viceversa”, a apreciat el, adăugând că acest lucru nu înseamnă că Guvernul de la Budapesta nu ar trebui să folosească aceleaşi metode pentru a-i ajuta pe etnicii maghiari din fiecare dintre aceste ţări, scrie Mediafax.