Şeful Partidului Civic Maghiar Covasna: Noi luptăm pe cale PAŞNICĂ pentru AUTONOMIE. Ce spune Consiliul Secuiesc

Şeful Partidului Civic Maghiar Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a declarat, marți seară, în legătură cu informațiile privind atentatul cu bombă dejucat la Târgu Secuiesc, că acuzațiile aduse suspectului sunt extrem de grave și consideră că acest caz trebuie limpezit cât mai repede de către organele de anchetă.
Iulian Tudor
01 dec. 2015, 18:14
Şeful Partidului Civic Maghiar Covasna: Noi luptăm pe cale PAŞNICĂ pentru AUTONOMIE. Ce spune Consiliul Secuiesc

„Eu nu pot să cred că cineva din rândul comunității maghiare se poate gândi la așa ceva (la un atentat cu bombă n.r). Atât PCM, cât și celelalte organizații politice maghiare și bisericile maghiare luptă pentru autonomie pașnic și respectăm toate legile țării, legile europene, Constituția României și legile internaționale (…) Noi luptăm pentru autonomie cu toate mijloacele democratice (…) E foarte grav ce se spune (referitor la atentat—n.r), pentru că nu e un furt de găină sau un geam spart, e cea mai gravă infracțiune ce există, dacă e adevărat (…) Eu consider că trebuie ascultate ambele părți (…) și în cel mai scurt timp, pentru liniștea comunității, să se facă lumină în acest caz. Nu vrem tensiune în județ sau în regiune. Pentru liniște și pace trebuie făcută lumină”, a declarat, pentru Agerpres, Kulcsar Terza Jozsef.

Citeşte şi: ATENTAT dejucat la Târgu Secuiesc. Un român de etnie maghiară plănuia să detoneze o bombă la parada de Ziua Naţională

El a mai adăugat că „nu vrea să apere pe nimeni”, dar nu consideră că membrii „Mișcării de Tineret 64 de Comitate” (HVIM) sunt „niște extremiști”, recunoscând că liderii acestora au luat cuvântul la mai multe manifestații publice pe care PCM le-a organizat în ultimii ani.

„Îi consider niște tineri care luptă pentru interesele maghiarimii și secuimii din zonă. Îi consider niște maghiari adevărați, nu niște extremiști. Nu poate fi judecată toată organizația prin prisma unei singure persoane (…) Le-am dat cuvântul la adunările noastre și o să le mai dăm dacă mesajele lor se identifică cu ale noastre”, a mai spus liderul PCM.

Președintele Consiliului Național Secuiesc, Izsak Balazs, a declarat marți, pentru Agerpres, că organizația sa condamnă orice formă de violență sau de amenințare cu violența și uzează doar de mijloace pașnice pentru realizarea obiectivelor asumate, cum este autonomia.

„De mai bine de 11 ani CNS militează pentru autonomia ținutului secuiesc, dar exclusiv prin mijloace pașnice. Sunt ferm convins că pe calea dialogului și prin aprofundarea democrației din România ne putem atinge obiectivul. Condamnăm orice formă de violență sau amenințare cu violența (…) Sper că vom ajunge la obiectivul pe care ni l-am propus și va funcționa în România, ca în multe țări ale Uniunea Europeană, o autonomie în care își vor găsi locul toți locuitorii ținutului secuiesc, fără deosebire de naționalitate. Manifestările violente nu duc nicăieri și fiecare individ trebuie să suporte consecințele juridice ale faptelor sale, nu sunt pentru pedeapsa colectivă. Responsabilitatea este individuală, și la marș (marșul pentru autonomie din Târgu Mureș, din 2014, n.r.) și peste tot, fiecare trebuie să își asume responsabilitatea pentru ceea ce face”, a spus Izsak Balazs.

CITEŞTE ŞI: Liderul UDMR Mureş, despre ATENTATUL dejucat: EXTREMIŞTI de acest gen NU AU CE CĂUTA în societatea românească

Un atentat a fost dejucat, marţi, la Târgu Secuiesc, de poliţiştii de la Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate. Un român de etnie maghiară, membru al formaţiunii extremiste ”Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” din Ungaria, a fost reţinut pentru 24 de ore de procurorii DIICOT, acesta fiind acuzat că intenţiona să detoneze un dispozitiv exploziv improvizat, marţi, la Parada de Ziua Naţională organizată la Târgu Secuiesc.

Spynews
„Nu am avut timp să fim iubit și iubită”. Fosta logodnică a lui Adrian Minune Jr. face lumină după despărțirea de fiul manelistului. Au fost împreună 9 luni și plănuiau să facă nunta anul viitor
Bzi.ro
Cătălin Scărlătescu și Doina Teodoru se căsătoresc! Horia Brenciu a spus tot!
Fanatik.ro
Patru zodii pot să se îmbogățească până pe 20 septembrie. Noroc la bani, reușite mari și visuri împlinite pentru acești nativi
Capital.ro
Se schimbă legea la granița cu ungurii. Ungaria va fi obligată să schimbe regulile
Playtech.ro
Angela Gheorghiu, UMILITĂ și HUIDUITĂ la un concert. Ce a pățit faimoasa soprană
DailyBusiness
Alertă pentru toți românii care au acest card! Se renunță la servicii începând cu 11 septembrie
Adevarul
E gata Zelenski să cedeze teritorii în schimbul păcii? Expert în securitate internațională: „Asta e toată problema”
Spynews
Mai există șanse de împăcare între Yamato Zaharia și Ema Karter?! Luptătorul, dispus să accepte că ea este actriță în filmele pentru adulți
Spynews
Modul brutal în care au fost ucise Denisa și Delia, în Constanța. Ce s-a descoperit după necropsie. Cum ar fi acționat ”Șacalul”
Evz.ro
Un nou tip de concediu în România. Angajații care vor putea sta acasă șase luni
Ego.ro
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Ultimul mesaj cutremurător lăsat de Ana-Maria, soția lui Gabriel Vasiliu de la „Puterea dragostei”, înainte să fie ucisă cu sânge rece! Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc: „Doamne ferește”
Cancan.ro
Drama prin care trece Gabriel Vasiliu după gratii, de când a auzit că soția lui a fost ucisă: 'Este distrus!'
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
Gestul făcut de cel poreclit “Şacalul”, imediat după ce ar fi comis odioasele crime: „A accesat telefonul victimei pentru a…”. Fiul concubinei sale a mărturisit totul
Capital.ro
Schimbare uriașă la ITP. Este o premieră în România. Totul va fi înregistrat și monitorizat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
„Patru cuie cu patru scânduri" Primele declarații ale Șacalului sunt terifiante! Filmul tragediei pas cu pas
substantial.ro
Donald Trump acuză ABC de trucarea dezbaterii cu Kamala Harris
MediaFlux
CUTREMUR în SUA în ALEGERILE PREZIDENȚIALE! S-a aflat după DEZBATERE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...