Vaccinul dezvoltat de Pfizer şi BioNtech s-a dovedit a fi eficient împotriva formelor grave de boală şi în prevenirea deceselor provocate de tulpina Omicron, însă e mai puţin eficient în prevenirea transmiterii.
Citeşte şi: Alexandru Rafila recunoaşte în sfârşit: „Vaccinarea nu opreşte transmiterea”
În condiţiile creşterii numărului de infectări, există ţări care au început să administreze a patra doză de vaccin sau au scurtat intervalul dintre doze.
Într-un interviu acordat publicației israeliene N12 News, directorul executiv al companiei Pfizer, Albert Bourla a fost întrebat dacă, din punctul său vedere, e posibilă administrarea dozelor de rapel la un interval de patru-cinci luni, în mod frecvent.
„Acesta nu va fi un scenariu bun. Ceea ce sper este să avem un vaccin pe care va trebui să-l faceți o dată pe an. Este mai ușor să convingi oamenii să îl facă. Este mai ușor pentru oameni să-și amintească”, a precizat Albert Bourla, CEO Pfizer, potrivit Reuters.
Bourla consideră că administrarea vaccinului împotriva COVID o dată pe an ar fi ”o soluție ideală”.
„Deci, din perspectiva sănătății publice, este o situație ideală. Căutăm să vedem dacă putem crea un vaccin care să acopere Omicron, dar să nu uite nici celelalte variante și asta ar putea fi o soluție”, a mai spus Bourla.
De asemenea, el a anunţat că Pfizer are în plan să să solicite aprobarea unui vaccin adaptat pentru varianta Omicron și să-l producă în masă în luna martie.
Mai multe țări europene, precum Spania, Grecia, Danemarca, au anunțat că vor începe administrarea celei de-a patra doze de vaccin, pentru persoanele din categoriile vulnerabile, luând exemplul Israelului – primul stat din lume care a început să administreze cea de-a patra doză.
Citeşte şi: Alexandru Rafila vorbeşte despre sfârşitul pandemiei. „E vestea bună. Datele reflectă o oarecare staţionare”