„Pe baza datelor transmise de Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională din Poliţia Română, a fost localizat şi arestat în luna septembrie a acestui an. În acest moment, prin Ministerul Justiţiei, s-a demarat procedura de extrădare, dar nu vă pot preciza acum care este forma de supraveghere în care se află în statul respectiv”, a declarat chestorul Bogdan Despescu, şeful Poliţiei Române, potrivit News.ro.
Ulterior, Alin Simota a fost pus în libertate de autorităţile din Emiratele Arabe Unite şi se află sub supravegherea acestora.
Alin Simota s-ar afla, de la începutul anului, în Emiratele Arabe Unite, ţară din care a fost destul de activ pe Facebook, unde postează fotografii în decoruri exotice.
Baron PNL urmărit prin Interpol, poze din vacanţa exotică FOTO
Alin Simota are de executat un rest din pedeapsa de doi ani de închisoare primită pentru conflict de interese pentru că, în perioada în care a deţinut funcţia de consilier judeţean de Hunedoara (2008-2012), una dintre firmele controlate de el a câştigat un contract pentru lucrări la Spitalul Judeţean din Deva. Simota a votat pentru suplimentarea finanţării cu încă 260.000 de lei pentru lucrări suplimentare faţă de contractul iniţial.
Judecătoria Deva a dispus punerea de îndată în libertate a lui Simota, după ce a considerat că pedeapsa de doi ani de închisoare fusese executată în perioada în care s-a aflat în arest preventiv. Tribunalul Hunedoara a rejudecat această decizie şi a dispus reîncarcerarea omului de afaceri.
În perioada în care s-a aflat în arest preventiv, Simota a reuşit să îi convingă pe poliţiştii Ioan Sebastian Lupea şi Mihai Nicolae Muntean, ambii de la IPJ Alba – Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv, să îl ducă acasă. În acest caz, omul de afaceri şi un poliţist din judeţul Alba au fost condamnaţi la şase luni de închisoare cu suspendare pentru instigare la abuz în serviciu, respectiv abuz în serviciu, decizia nefiind definitivă.
Simota a fost cercetat şi într-un alt dosar instrumentat de procurorii DIICOT în care este considerat liderul unei grupări de criminalitate organizată.
„Din probele administrate în dosar rezultă suspiciunea rezonabilă că, în fapt, începând cu anul 2007, inc. Simota Alin, împreună cu mai multe persoane din conducerea S.C. Atomis Internaţional Prod S.R.L., S.C. Simar S.R.L., S.C. Atomis Energie S.R.L., S.C. Elco Invest Consult S.R.L., precum şi alte persoane de încredere, a iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii infracţiunilor de evaziune fiscală, delapidare şi alte infracţiuni, pentru a obţine beneficii materiale. În contabilitatea primelor două societăţi au fost înregistrate cheltuieli fictive, fiind pe de o parte afectate astfel taxele datorate bugetului de stat (TVA şi impozit pe profit), iar pe de altă parte, în baza acestor acte de cheltuieli fictive, fiind devalizate propriile societăţi cu sume mari de bani”, au arătat procurorii DIICOT în august 2014, când au făcut primele percheziţii în acest dosar.