Mesajul său de amenințare îi include, însă, și pe „românii răzbunători„. Rogozin face referire la racheta balistică Sarmat (Satan 2), despre care Moscova a susținut că nu poate fi interceptată de niciun sistem de apărare existent și că are o rază de acțiune de 11.000 de km.
„La ce este bun „Sarmat” (cunoscute și sub denumirea de Satan – n.red.)? El nu va cere permisiunea pentru zbor nici bulgarilor fricoși, nici românilor răzbunători, nici muntenegrenilor care au trădat istoria noastră comună. Asemenea şi altor suedezi”, a scris Rogozin, pe Twitter.
Luna trecută, Rusia a testat o nouă rachetă intercontinentală, Sarmat (Satan), ce poate fi echipată cu focoase nucleare şi poate atinge teritoriul SUA. Sarmat are o rază de acţiune de 18.000 de kilometri şi poate transporta focoase nucleare. Aceasta ar permite Rusiei să atingă ţinte în întreaga lume, lansând atacuri fie prin Polul Nord, fie prin Polul Sud.
Citeste si Serghei Lavrov, consemnat la sol. Lovitură grea pentru diplomaţia lui Putin
Reamintim că ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a fost nevoit să își anuleze vizita în Serbia după ce cele trei țări au închis spațiul aerian pentru avionul său. Acesta urma să aibă la Belgrad întrevederi cu preşedinte sârb, cu omologul său Nikola Selakovic şi cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe, Porfirije.
Anularea vizitei a fost confirmată de un oficial de rang înalt al Ministerului de Externe rus, care a declarat pentru Interfax: „Diplomaţia noastră încă nu stăpâneşte teleportarea”.
Decizia Bulgariei, Macedoniei de Nord și Muntenegrului vine ca urmare a interdicţiei cu privire la folosirea spaţiului aerian din cauza ofensivei militare a Rusiei în Ucraina. Serbia este în continuare o ţară prietenă cu Rusia, astfel că nu s-a alăturat sancţiunilor decise de Uniunea Europeană şi Marea Britanie pentru ruşi. UE şi britanicii au închis spaţiul lor aerian pentru avioanele ruseşti, inclusiv pentru avioanele private ale oligarhilor.
Вот чем хорош „Сармат”? Он у трусливых болгар, злопамятных румын и предавших нашу общую историю черногорцев согласие на пролёт спрашивать не будет. Равно как и у прочих шведов.
— РОГОЗИН (@Rogozin) June 5, 2022