Şeful Romsilva, Adam Crăciunescu, a fost revocat din Consiliul de Administraţie al Regiei. UPDATE

Ministrul Mediului, Cristiana Pașca - Palmer, a semnat ordinul de revocare a șefului Romsilva, Adam Crăciunescu, din calitatea de membru al Consiliului de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor, a anunțat Ministerul Mediului, miercuri, într-un comunicat de presă.
Iulian Tudor
13 ian. 2016, 15:12
Şeful Romsilva, Adam Crăciunescu, a fost revocat din Consiliul de Administraţie al Regiei. UPDATE

Ministrul Cristiana Palmer a decis să-l revoce pe Adam Crăciunescu din Consiliul de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor — Romsilva.

„Miercuri, 13 ianuarie 2016, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer, a semnat ordinul de revocare a domnului Adam Crăciunescu din calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor — Romsilva. Referitor la funcția de director general al RNP Romsilva, ocupată de domnul Adam Crăciunescu, Conform OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, singura autoritate care poate numi sau revoca directorul general este Consiliul de Administrație”, notează Ministerul Mediului.

Citeşte şi: Romsilva: Tăierile ilegale de lemn din România se situează anual la circa 60.000 de metri cubi

Regia Națională a Pădurilor (RNP) – Romsilva a reacționat din momentul în care a apărut HG 924/2015 privind regulamentul de vânzare a masei lemnoase, care stabilește prețul de pornire la licitații, însă în momentul de față Regia nu poate decât să aplice legea dacă Ministerul Mediului nu modifică acest regulament, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu.

Precizările șefului Romsilva vin în urma declarațiilor făcute miercuri de către liderii Federației Proprietarilor de Păduri din România — Nostra Silva și Asociației Producătorilor de Mobilă din România (APMR) potrivit cărora sectorul forestier din România este blocat la ora actuală din cauza refuzului Romsilva de a recunoaște că prețurile cu care vinde masa lemnoasă sunt foarte mari, dar și a faptului că Ministerul Mediului nu schimbă această situație.

„Rămân surprins că reprezentanții asociației Nostra Silva și producătorii de mobilă sunt preocupați atât de mult de licitațiile Romsilva, când de fapt ei au un avantaj pe piață, pot să vândă foarte ușor lemnul, într-o economie de piață ar putea profita de situația aceasta. Referitor la prețurile de pornire noi nu am făcut altceva decât să respectăm regulamentul HG 924/2015 pentru că suntem o regie națională care respectă legile țării. În continuare trebuie să respect acest regulament, deși am făcut toate demersurile la Ministerul Mediului pentru modificarea lui, s-au format grupuri de lucru, s-a discutat, dar nu s-a finalizat nimic. Ministerul Mediului trebuie să modifice acest regulament. Eu am reacționat de când s-a aprobat HG 924/2015, dar în zadar pentru că Guvernul este cel care realizează acte normative și reglementări în domeniu”, a explicat Crăciunescu.

În opinia acestuia, Romsilva „nu se poate apleca” la boicotul unor agenți economici, mai ales că în unele zone din țară licitațiile de masă lemnoasă „merg bine”. Până în prezent Romsilva a vândut în jur de 220.000 de metri cubi de masă lemnoasă dintr-un total de 4 milioane mc.

„Eu nu pot să mă aplec la boicotul unor agenți economici. Cred că ei trebuiau să vină în mod civilizat, conform procedurilor, să spună: lemnul acesta îl putem cumpăra că prețul este bun sau nu îl putem cumpăra pentru că prețul este prea mare. Dar ei au boicotat pur și simplu. Cu toate acestea sunt direcții în care licitațiile merg foarte bine, de exemplu la Arad. Până în prezent nu am reușit să vindem la licitația principală decât 5% din cantitatea totală de 4 milioane de mc, adică în jur de 220.000 mc”, a adăugat directorul general al regiei.

În data de 17 decembrie 2015, șeful Romsilva, Adam Crăciunescu, a declarat că silvicultorii sunt nemulțumiți de prevederile regulamentului de vânzare a masei lemnoase, HG 924/2015, deoarece acesta interzice prelucrarea lemnului de către administratorii de pădure, achiziționarea din pădurile gestionate și stabilește prețul de pornire la licitațiile de masă lemnoasă, și solicită autorităților modificarea acestor „măsuri aberante și diferite” de ceea ce a fost în dezbaterea publică.

„HG 924 privind regulamentul de vânzare a masei lemnoase ne-a luat prin suprindere. Față de ceea ce am știut noi în dezbaterea publică au apărut anumite modificări. Sunt niște măsuri aberante. Noi am făcut demersuri și am contestat această hotărâre încă de când a apărut, din 12 noiembrie, i-am făcut o informare în detaliu noului ministru al Mediului și secretarului de stat și vom vedea rezultatul”, a spus la acea dată Adam Crăciunescu.

Acesta a precizat că prin regulamentul de vânzare a masei lemnoase ocoalele silvice nu mai au voie să folosească lemn din partizile proprii, ci trebuie să achiziționeze lemn din altă parte.

Alte aspecte controversate din regulament semnalate de Crăciunescu vizau crearea unei unități cu personalitate juridică în cadrul Romsilva care să se ocupe de exploatări forestiere și stabilirea unui preț de pornire pentru licitațiile organizate în toamnă pe baza unei medii obținute în ultimii trei ani, dar care nu mai este atractiv pentru agenții economici.

„Ne-au forțat asupra procedurii de stabilire a prețului de pornire la licitații. Am făcut o procedură pe rezultatele obținute în ultimii 3 ani ca preț mediu, dar noi trebuie să ne adaptăm pieței. E tentant dacă vin cu un preț mai mic, dar dacă vin cu unul foarte sus, las o marjă mică pe care se joacă agenții economici și nu mai e la fel de tentant”, a adăugat șeful Romsilva.

În prezent, Romsilva mai administrează circa 3,2 milioane de hectare de fond forestier proprietate publică a statului, respectiv 49% din fondul forestier național, și asigură servicii silvice pentru o suprafață de 1,1 milioane hectare fond forestier proprietate publică a unităților administrativ teritoriale sau privată.

DailyBusiness
Fugi de aglomerație! Când să mergi la supermarket pentru a evita cozile uriașe
Spynews
Cine este fostul soț al Mădălinei Pamfile. Cei doi s-au despărțit la un an după nunta din Dubai
Bzi.ro
De ce a dat-o în judecată Antena 1 pe soția lui Florin Dumitrescu: Se cer despăgubiri de jumătate de milion de lei!
Fanatik.ro
Aceasta este cea mai periculoasă pâine din comerț. Conține o doză mare de arsenic, iar multe persoane o cumpără frecvent
Capital.ro
Lovitură supremă pentru Călin Georgescu. Judecătorii CCR sunt hotărâți. Cine îi ia locul
Playtech.ro
Dan Negru, reacție tranșantă după retragerea Simonei Halep: “I-aș cere să nu mai spună niciodată suntem o țară...
DailyBusiness
Categoria de români care poate primi ajutor de 200.000 de euro din partea statului. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Adevarul
Imaginea virală cu un bolid de lux lângă o căruță, pe șosea, le-a aprins imaginația românilor: „România, țara tuturor bugetelor”
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
Despărțire șoc în showbiz! Mădălina Pamfile nu mai formează un cuplu cu tatăl copiilor! Primele declarații
Spynews
Rețeta de prăjitură cu biscuiți și ciocolată fără coacere. Îți vei surprinde familia cu acest desert
Evz.ro
Cum să cureți fierul de călcat în interior. Cea mai ieftină soluție, o ai în casă
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Cum arată Santorini după cutremurele devastatoare. Turiștii și locuitorii sunt îngroziți de ruinele provocate de valul de seisme
Cancan.ro
Răsturnare de situație în cazul morții Monalisei Liuba. Când ar fi decedat, de fapt, după ce a ajuns la salon
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Adevărul despre moartea Elodiei Ghinescu. Dan Diaconescu a dezvăluit totul după ani de zile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
A fost găsit! Un român dat dispărut cu 23 de ani în urmă și considerat mort de familie a apărut acum în mod miraculos
substantial.ro
Secretarul de Stat American Suține Relocarea „Temporară” a Locuitorilor din Gaza
MediaFlux
Se TAIE BANII de PENSIE! Anunțul care înfurie milioane de români
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Locomotivele fabricate în România care rup norii în Europa. Nu țin cont de vreme (VIDEO)