Şeful Romsilva, Adam Crăciunescu, a fost revocat din Consiliul de Administraţie al Regiei. UPDATE

Ministrul Mediului, Cristiana Pașca - Palmer, a semnat ordinul de revocare a șefului Romsilva, Adam Crăciunescu, din calitatea de membru al Consiliului de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor, a anunțat Ministerul Mediului, miercuri, într-un comunicat de presă.
Iulian Tudor
13 ian. 2016, 15:12
Şeful Romsilva, Adam Crăciunescu, a fost revocat din Consiliul de Administraţie al Regiei. UPDATE

Ministrul Cristiana Palmer a decis să-l revoce pe Adam Crăciunescu din Consiliul de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor — Romsilva.

„Miercuri, 13 ianuarie 2016, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer, a semnat ordinul de revocare a domnului Adam Crăciunescu din calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor — Romsilva. Referitor la funcția de director general al RNP Romsilva, ocupată de domnul Adam Crăciunescu, Conform OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, singura autoritate care poate numi sau revoca directorul general este Consiliul de Administrație”, notează Ministerul Mediului.

Citeşte şi: Romsilva: Tăierile ilegale de lemn din România se situează anual la circa 60.000 de metri cubi

Regia Națională a Pădurilor (RNP) – Romsilva a reacționat din momentul în care a apărut HG 924/2015 privind regulamentul de vânzare a masei lemnoase, care stabilește prețul de pornire la licitații, însă în momentul de față Regia nu poate decât să aplice legea dacă Ministerul Mediului nu modifică acest regulament, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu.

Precizările șefului Romsilva vin în urma declarațiilor făcute miercuri de către liderii Federației Proprietarilor de Păduri din România — Nostra Silva și Asociației Producătorilor de Mobilă din România (APMR) potrivit cărora sectorul forestier din România este blocat la ora actuală din cauza refuzului Romsilva de a recunoaște că prețurile cu care vinde masa lemnoasă sunt foarte mari, dar și a faptului că Ministerul Mediului nu schimbă această situație.

„Rămân surprins că reprezentanții asociației Nostra Silva și producătorii de mobilă sunt preocupați atât de mult de licitațiile Romsilva, când de fapt ei au un avantaj pe piață, pot să vândă foarte ușor lemnul, într-o economie de piață ar putea profita de situația aceasta. Referitor la prețurile de pornire noi nu am făcut altceva decât să respectăm regulamentul HG 924/2015 pentru că suntem o regie națională care respectă legile țării. În continuare trebuie să respect acest regulament, deși am făcut toate demersurile la Ministerul Mediului pentru modificarea lui, s-au format grupuri de lucru, s-a discutat, dar nu s-a finalizat nimic. Ministerul Mediului trebuie să modifice acest regulament. Eu am reacționat de când s-a aprobat HG 924/2015, dar în zadar pentru că Guvernul este cel care realizează acte normative și reglementări în domeniu”, a explicat Crăciunescu.

În opinia acestuia, Romsilva „nu se poate apleca” la boicotul unor agenți economici, mai ales că în unele zone din țară licitațiile de masă lemnoasă „merg bine”. Până în prezent Romsilva a vândut în jur de 220.000 de metri cubi de masă lemnoasă dintr-un total de 4 milioane mc.

„Eu nu pot să mă aplec la boicotul unor agenți economici. Cred că ei trebuiau să vină în mod civilizat, conform procedurilor, să spună: lemnul acesta îl putem cumpăra că prețul este bun sau nu îl putem cumpăra pentru că prețul este prea mare. Dar ei au boicotat pur și simplu. Cu toate acestea sunt direcții în care licitațiile merg foarte bine, de exemplu la Arad. Până în prezent nu am reușit să vindem la licitația principală decât 5% din cantitatea totală de 4 milioane de mc, adică în jur de 220.000 mc”, a adăugat directorul general al regiei.

În data de 17 decembrie 2015, șeful Romsilva, Adam Crăciunescu, a declarat că silvicultorii sunt nemulțumiți de prevederile regulamentului de vânzare a masei lemnoase, HG 924/2015, deoarece acesta interzice prelucrarea lemnului de către administratorii de pădure, achiziționarea din pădurile gestionate și stabilește prețul de pornire la licitațiile de masă lemnoasă, și solicită autorităților modificarea acestor „măsuri aberante și diferite” de ceea ce a fost în dezbaterea publică.

„HG 924 privind regulamentul de vânzare a masei lemnoase ne-a luat prin suprindere. Față de ceea ce am știut noi în dezbaterea publică au apărut anumite modificări. Sunt niște măsuri aberante. Noi am făcut demersuri și am contestat această hotărâre încă de când a apărut, din 12 noiembrie, i-am făcut o informare în detaliu noului ministru al Mediului și secretarului de stat și vom vedea rezultatul”, a spus la acea dată Adam Crăciunescu.

Acesta a precizat că prin regulamentul de vânzare a masei lemnoase ocoalele silvice nu mai au voie să folosească lemn din partizile proprii, ci trebuie să achiziționeze lemn din altă parte.

Alte aspecte controversate din regulament semnalate de Crăciunescu vizau crearea unei unități cu personalitate juridică în cadrul Romsilva care să se ocupe de exploatări forestiere și stabilirea unui preț de pornire pentru licitațiile organizate în toamnă pe baza unei medii obținute în ultimii trei ani, dar care nu mai este atractiv pentru agenții economici.

„Ne-au forțat asupra procedurii de stabilire a prețului de pornire la licitații. Am făcut o procedură pe rezultatele obținute în ultimii 3 ani ca preț mediu, dar noi trebuie să ne adaptăm pieței. E tentant dacă vin cu un preț mai mic, dar dacă vin cu unul foarte sus, las o marjă mică pe care se joacă agenții economici și nu mai e la fel de tentant”, a adăugat șeful Romsilva.

În prezent, Romsilva mai administrează circa 3,2 milioane de hectare de fond forestier proprietate publică a statului, respectiv 49% din fondul forestier național, și asigură servicii silvice pentru o suprafață de 1,1 milioane hectare fond forestier proprietate publică a unităților administrativ teritoriale sau privată.

DailyBusiness
Ofertă imbatabilă. Cum arată garsonieră din România care a fost scoasă la vânzare cu prețul de 5.000 de euro
Spynews
Dana Roba și iubitul s-au despărțit din nou? Mesajul cu subînțeles postat de make-up artist: „Aproape că nu mai însemni nimic pentru nimeni”
Bzi.ro
Andra a mers într-un loc special după Revelion! Este o tradiție de familie
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care a spart topurile și în România. Povestea e reală 100%, ai momente când abia respiri de emoție, iar actorii au roluri fenomenale în el
Capital.ro
Se schimbă banii în România. Trecem de la Leu la bancnotele Euro. Germanii au anunțat acum
Playtech.ro
Boboteaza 2025: Când se pune busuiocul sub pernă și ce semnificații are acest obicei
DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Adevarul
Un șofer a urcat cu un BMW pe pârtie, la Borșa. Reacția internauților: „Întrebarea e ce caută oamenii cu schiurile pe pârtia de BMW?"
wowbiz.ro
Carmen Harra, previziuni șocante pentru 2025: „Apar extratereștri, tot felul de obiecte în aer”. Ce a mai prezis clarvăzătoarea | EXCLUSIV
Spynews
Daiana și Dani de la Mireasa, sezonul 7, imagini înduioșătoare alături de fiul lor. Au petrecut prima dată sărbătorile în noua formulă / FOTO
Spynews
Ce este cafeaua suedeză! Activează creierul și te scapă de oboseală
Evz.ro
Primele facturi pentru încălzire, uriașe. Cât au de plătit bucureștenii
Ego.ro
Anastasia Lazariuc, de nerecunoscut! Imaginile au ajuns pe internet
Prosport.ro
A apărut lângă o domnişoară cu 51 de ani mai tânără. Cine este, de fapt, femeia
kanald.ro
Vești proaste pentru proprietarii de apartamente, case și terenuri în 2025! Cu cât va crește impozitul și ce presupune sistemul e-Proprietatea
Cancan.ro
Amanta (devenită, între timp, titulara) ICH este gravidă?! 😲 Tatăl ar fi pufosul Goe, fiul unui multimilionar imobiliar
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Bucurie totală pentru Călin Georgescu. Anunțul fulger de la avocați: E unanim recunoscut!
StirileBZI
Românii care locuiesc la bloc trebuie să facă asta, dacă au calorifere
Prosport.ro
FOTO. Imagini cu Maria, noua bombă sexy a fotbalistului de 300.000.000 de euro
stirilekanald.ro
"Andreea!” Filmarea greu de privit cu fiica lui Igor Cuciuc, făcută cu doar o lună înainte să moară! Imaginile au ieșit la iveală abia acum
substantial.ro
Autoritățile americane avertizează asupra riscului atacurilor de tip imitație cu vehicule
MediaFlux
Anunț CRUCIAL despre PENSII și SALARII. Ministrul Finanțelor a spus ADEVĂRUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai bună destinație de călătorie pentru familie. Este o țară chiar din apropierea Rusiei