Şeful Serviciul Arme şi Explozivi din cadrul IPJ Caraş-Severin, comisarul Ştefan Radu, arestat alături de alte patru persoane

Tribunalul Caraş-Severin a dispus, joi seara, arestarea preventivă a celor cinci persoane implicate în dosarul permiselor de portarmă din judeţ, printre care şeful Serviciului Arme şi Muniţii din cadrul IPJ, Radu Ştefan.
Iulian Tudor
05 dec. 2019, 06:58
Şeful Serviciul Arme şi Explozivi din cadrul IPJ Caraş-Severin, comisarul Ştefan Radu, arestat alături de alte patru persoane

UPDATE Pe lângă Radu Ştefan, alte patru persoane inculpate în acelaşi dosar au fost arestate pentru 29 de zile, şi anume, Nicolae Cernea, fost şef al Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, Ioan Pop, fost angajat al Jandarmeriei Caraş-Severin, intrat în rezervă în urmă cu zece ani, director al societăţii comerciale unde se organizau cursurile de pregătire pentru examenul de obţinere a permisului de port-armă, Nicolae Miculescu, agent la Serviciul Arme, dar şi omul de afaceri Florin Negru.

Potrivit lui Cosmin Bolosin, avocatul lui Radu Ştefan, măsura este una drastică, el fiind de părere că se putea dispune controlul judiciar sau arestul la domiciliu, fapt pentru care va face contestaţie la Curtea de Apel Timişoara.

______

Comisarul Ştefan Radu, şeful Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase (AESP) din cadrul IPJ Caraş-Severin, a fost reţinut pentru 24 de ore, în dosarul în care mai mulţi angajaţi sunt suspectaţi că ajutau, contra cost, diverse persoane să obţină autorizaţii de deţinere a armelor, inclusiv prin organizarea de cursuri de instruire, care în realitate nu aveau loc. Prefectul de Caraş Severin, Matei Lupu, suspectat de abuz în serviciu, după ce ar fi intervenit în favoarea unor apropiaţi, a fost plasat sub control judiciar.

Ştefan Radu a fost reţinut pentru 24 de ore şi urmează să fie prezentat joi instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cazul prefectului de Caraş-Severin, Matei Lupu, suspectat de abuz în serviciu, Parchetul Tribunalului Caraş-Severin a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Caraş-Severin, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară de la DGA – Serviciul Judeţean Anticorupţie Caraş-Severin, au făcut, miercuri, 9 percheziţii domiciliare, în judeţul Caraş-Severin, dintre care una la IPJ., într-o cauză în care se fac cercetări pentru constituire a unui grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, mărturie mincinoasă şi divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice.

Potrivit DIICOT, în 30 iulie organele de urmărire penală s-au sesizat din oficiu despre faptul că în judeţul Caraş-Severin s-a constituit un grup infracţional organizat având drept scop nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor de către persoane apropiate membrilor grupului sau de către persoane dispuse să ofere diferite sume de bani sau alte foloase pentru a obţine dreptul de a procura şi deţine arme.

„În fapt, s-a reţinut că, începând cu anul 2017, la nivelul judeţului s-a constituit un grup infracţional organizat format din şeful unui serviciu din cadrul unei instituţii aparţinând M.A.I., un ofiţer şi 3 agenţi de poliţie din acelaşi serviciu, precum şi administratorul şi angajatul unei societăţi comerciale autorizate în domeniul armelor şi muniţiilor. La grupul iniţial constituit, au aderat, ulterior, şi alte persoane, fără calitate specială, scopul fiind obţinerea unor beneficii de la persoane care intenţionau să obţină autorizaţia de procurare a unei arme sau de la persoane care deţineau deja arme şi care săvârşeau diverse infracţiuni sau contravenţii la regimul armelor şi muniţiilor”, arată DIICOT.

Membrii grupului infracţional organizat au acţionat pe mai multe paliere.

Conform DIICOT, ei au obţinut beneficii materiale de la persoane care intenţionau să obţină autorizaţia de procurare a unei arme prin organizarea de cursuri de instruire teoretică şi practică, la finalizarea cărora cursanţii susţineau un examen în faţa unei comisii formate din poliţişti specializaţi. În cazul promovării examenului, cursanţilor li se elibera un certificat de absolvire, care stătea la baza eliberării autorizaţiei de procurare a unei arme. În realitate, cei doi reprezentanţi ai societăţii comerciale autorizate nu susţineau cursurile şi atestau în mod fictiv prezenţa cursanţilor la ore, iar înainte de susţinerea examenului, poliţiştii din grupare, divulgau celor doi reprezentanţi ai societăţii comerciale subiectele de examen, care, la rândul lor, le înmânau cursanţilor care susţineau examenul, promovabilitatea fiind de 100%.

Promovarea examenului la cursurile organizate de această societate comercială a devenit de notorietate în rândul persoanelor interesate şi au existat cazuri în care persoane din judeţele limitrofe care nu reuşeau să promoveze examenele acolo se înscriau la cursurile organizate de această firmă, unde reuşita era garantată.

„Totodată, grupul infracţional organizat favoriza anumite persoane cu funcţii importante, care deţineau deja arme şi care săvârşeau diverse infracţiuni sau contravenţii la regimul armelor şi muniţiilor. Astfel, la grupul infracţional organizat, au aderat doi suspecţi cu funcţii importante, care au săvârşit infracţiuni şi contravenţii la regimul armelor şi muniţiilor, fiind protejaţi de ceilalţi membri ai grupului pentru a nu răspunde penal sau contravenţional prin tergiversarea cercetărilor în dosare penale, falsificarea unor înscrisuri ale societăţii comerciale autorizate sau neaplicarea unor sancţiuni complementare (anularea sau suspendarea dreptului de deţinere a armelor).

În urma percheziţiilor, au fost puse în executare zece mandate de aducere.

DailyBusiness
Cele două zodii care își găsesc iubirea vieții lor în ianuarie 2025. Soarele răsare pe strada amorului pentru acești nativi
Spynews
Irisha, primul interviu despre iubitul care o răsfață cu zeci de trandafiri și cadouri scumpe. Ce nu ar putea să îi ierte niciodată partenerului de viață
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Alina Bădic anunță ce sunt, de fapt, restanțele karmice. Cum se face abordarea corectă a relațiilor din viața noastră
Capital.ro
Decizie pentru mașinile mai vechi de 15 ani. Nu se mai repară?! Comisia Europeană a dat ordin
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Benzină la discreție. Cât consuma președintele Senatului înainte de tăierile lui Bolojan
Adevarul
Adevărul despre tăierile de posturi la CJ Bihor. Cine sunt cei doi angajați care au reușit să câștige în instanță
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Cum a reacționat Beni, după ce a văzut-o pe Dana Roba alături de alt bărbat. Primele declarații: ”Este istorie” | VIDEO
Spynews
Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Două avioane au cerut să se întoarcă la sol!
Evz.ro
Noi reguli la îmbarcarea în avion. Aveți mare grijă cu ce vă îmbrăcați
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Pensii 2025: Ce se întâmplă cu indexarea? Avertismente dure pentru 5 milioane de români
Cancan.ro
Cât a plătit Mohamed pentru 2 prăjituri, 2 dobrogene și 2 ceaiuri la brutăria deținută de Dragoș Bucur și Dana Nălbaru
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
S-a dezvăluit! Cine e sigur în spatele lui Călin Georgescu: Este al lor!
StirileBZI
Amendă de 2.500 lei pentru cei care stau la bloc dacă nu fac asta! Este legat de numărul apartamentului
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Donald Trump suspendă asistenţa externă pentru dezvoltare la început de mandat
MediaFlux
Se MAJOREAZĂ PENSIILE și în 2025! ANUNȚ privind INDEXAREA veniturilor SENIORILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
De la horă la petarde: cum s-a transformat Ziua Unirii în Ziua Dezbinării