„După o analiză atentă, am convenit cu secretarul permanent al Ministerului Justiției și cu comisarul național al poliției să preiau noi sarcini pentru a dezvolta poliția daneză”, a menționat Jens Madsen într-o declarație.
Raportul dat publicității miercuri arată că abia la patru ore după ce Omar El-Hussein l-a împușcat mortal pe un producător de film la un centru cultural din Copenhaga forțe de poliție au fost desfășurate lângă principala sinagogă din oraș, unde ulterior El-Hussein a ucis un bărbat evreu.
”Patru ore reprezintă un interval prea mare, evident nu suntem mulțumiți. Nu există nicio scuză”, a spus ministrul justiției Mette Frederiksen, într-o conferință de presă. Frederiksen a refuzat să menționeze dacă Jens Madsen a renunțat la funcție din cauza reacției întârziate a poliției în timpul atentatelor din februarie, precizând doar că ”a luat notă” de demisia lui.
Citeşte şi Atacurile teroriste din Danemarca: Serviciile de informaţii fuseseră avertizate
Pe 14 februarie, Omar El-Hussein, puternic înarmat, a deschis focul asupra unui centru cultural din Copenhaga, unde avea loc o dezbatere privind libertatea de expresie, omorând o persoană, un realizator de film în vârstă de 55 de ani, după care s-a făcut nevăzut. În momentul în care Omar El-Hussein s-a apropiat de sinagogă — la câteva ore după incidentul de la centrul cultural unde avea loc o dezbatere despre islam și libera exprimare — șase polițiști erau desfășurați, dar ei nu au reușit să-l oprească pe El-Hussein să împuște mortal un bărbat evreu neînarmat ce asigura paza lăcașului de cult. În cele din urmă, atacatorul a fost omorât în zorii zilei de 15 februarie într-un schimb de focuri cu poliția.
Madsen a preluat conducerea PET pe 1 ianuarie 2014, după ce Jakob Scharf a demisionat pe fondul unui scandal în care fusese implicat fostul ministru al justiției Morten Bodskov.