Şeful spionajului militar de la Kiev vorbeşte despre iminenţa unui război. Rusia se pregăteşte să atace Ucraina până la sfârşitul lunii ianuarie

Rusia are peste 92.000 de soldaţi desfăşuraţi în jurul graniţelor Ucrainei şi se pregăteşte pentru un atac până la sfârşitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie, a declarat şeful agenţiei de informaţii pentru apărare a Ucrainei.
Daniel Spătaru
21 nov. 2021, 22:08
Şeful spionajului militar de la Kiev vorbeşte despre iminenţa unui război. Rusia se pregăteşte să atace Ucraina până la sfârşitul lunii ianuarie

Un astfel de atac ar implica probabil lovituri aeriene, artilerie şi atacuri cu vehicule blindate, urmate de atacuri aeriene în est, asalturi cu vehicule amfibii în Odesa şi Mariupol şi o incursiune mai mică prin Belarus, Ucraina, a declarat generalul de brigadă Kirilo Budanov, într-un interviu acordat în exclusivitate portalului Military Times.

Exerciţiul militar la scară largă Zapad 21 din Rusia de la începutul acestui an a dovedit, de exemplu, că pot desfăşura peste 3.500 de trupe aeropurtate şi de operaţiuni speciale deodată, a spus el. Atacul pe care îl pregăteşte Rusia, a spus Budanov, ar fi mult mai devastator decât orice s-a văzut până acum în conflictul care a început în 2014, care a dus la moartea a aproximativ 14.000 de ucraineni.

Evaluarea armatei ucrainene asupra modului în care s-ar desfăşura un potenţial atac al Rusiei arată că ţara este înconjurată de grupuri tactice de batalion ruseşti sau BTG-uri.

Vorbind vineri pentru Washington Post, noul ministru al Apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov, a declarat că nu este clar dacă preşedintele rus Vladimir Putin a decis încă să atace.

Dar Rusia îşi construieşte capacitatea de a face acest lucru, a declarat Budanov pentru Military Times, crescând nivelul trupelor şi sistemele de arme în Crimeea ocupată şi sistemele de punere în scenă precum sistemele de rachete balistice cu rază scurtă Iskandar şi alte arme în alte locuri în apropierea graniţei.

Budanov  a respins sugestiile că condiţiile meteorologice dificilee din acea perioadă a anului i-ar descuraja pe ruşi să atace.

”Nu este nicio problemă pentru noi şi ruşi”, a spus Budanov despre luptele pe vremea rece. Orice astfel de atac, însă, ar urma mai întâi unei serii de operaţiuni psihologice aflate în desfăşurare, menite să destabilizeze Ucraina şi să-i submineze capacitatea de a lupta, a spus Budanov, vorbind prin intermediul unui interpret. ”Ei vor să stimuleze tulburările, prin proteste şi proteste care arată că oamenii sunt împotriva guvernului”, a spus el.

Aceste eforturi includ proteste în desfăşurare împotriva vaccinării pentru Covid-19, despre care Budanov a spus că au fost organizate de Rusia, care încearcă, de asemenea, să încurajeze tulburările sociale legate de economie şi aprovizionarea cu energie. În plus, Budanov a spus că Rusia încearcă să trezească nemulţumirile faţă de guvern în legătură cu un incident numit ”Wagnergate”, o controversă care implică aproximativ 30 de membri ai grupării militare private ruse responsabilă de atacurile din interiorul Ucrainei.

Membrii grupului Wagner, care s-au îndreptat spre Belarus, ar fi trebuit să fie aduşi înapoi în Ucraina pentru a fi reţinuţi, dar au ajuns să fie trimişi în Rusia cu ajutorul KGB-ului din Belarus, a spus Budanov. Operaţiunile psihologice ruseşti sunt folosite pentru a arăta că ”autorităţile noastre au trădat oamenii”, a spus Budanov.

Conflictul în desfăşurare la frontiera dintre Polonia şi Belarus, care încearcă să trimită refugiaţi în Europa prin graniţa Poloniei, face parte din acest efort, a spus el. ”Ei vor să facă situaţia din interiorul ţării din ce în ce mai periculoasă şi mai grea şi să creeze o situaţie în care trebuie să schimbăm guvernul. Dacă nu pot face asta, atunci trupele militare îşi vor face treaba”, a spus Budanov.

Acesta a mai arătat că evaluările serviciilor de informaţii din SUA şi Ucraina cu privire la momentul unui atac rusesc sunt foarte asemănătoare. ”Evaluările noastre sunt aproape aceleaşi cu ale colegilor noştri americani”, a spus el.

Mişcările de trupe ruseşti arată că este posibil un conflict mai larg, spune un oficial de rang înalt din Ucraina

Toate informaţiile disponibile indică faptul că forţele armate ale Rusiei susţin permanent o puternică grupare ofensivă în jurul Ucrainei”, a declarat miercuri Roman Maşovets, şef adjunct al Biroului Preşedintelui Ucrainei pentru securitate naţională şi apărare, pentru Military Times, preluat de News.ro.

Ambasada Rusiei nu a răspuns sâmbătă unei cereri de comentarii. Sâmbătă, Pentagonul a refuzat să comenteze evaluările lui Budanov cu privire la momentul şi natura oricărui potenţial atac rusesc, arătând în schimb comentariile făcute miercuri şi joi de secretarul Apărării Lloyd Austin.

SUA continuă să vadă ”un comportament tulburător din partea Rusiei”, a declarat Austin miercuri reporterilor.

Nu suntem siguri ce face domnul Putin. Dar aceste mişcări ne atrag cu siguranţă atenţia. Şi aş îndemna Rusia să fie mai transparentă cu privire la ceea ce fac, să ia măsuri pentru a respecta acordurile de la Minsk. Sprijinul nostru pentru integritatea teritorială a suveranităţii Ucrainei rămâne neclintit”, a spus el.

După întâlnirea cu Reznikov de joi, Austin a spus că SUA ”vor continua să avanseze prioritatea noastră comună de a contracara agresiunea rusă şi de a aprofunda cooperarea în domenii precum securitatea Mării Negre, apărarea cibernetică şi partajarea informaţiilor”.

Budanov a spus că, în mod ideal, SUA ar ajuta la descurajarea oricărei incursiuni ruseşti, printr-un ajutor militar suplimentar, o intensificare a acţiunilor diplomatice şi presiuni economice, inclusiv mai multe sancţiuni împotriva Rusiei şi confiscarea şi blocarea conturilor bancare ruseşti.

De asemenea, pe lângă ajutorul acordat de SUA deja promis şi livrat, inclusiv ambarcaţiunile de patrulare Mark VI, sistemele antiblindate Javelin şi sistemele radar de contrafoc uşor AN/TPQ-53, Ucraina caută sisteme suplimentare de apărare pentru aer, rachete şi drone şi dispozitive electronice de bruiaj, a spus Budonov.

Citeşte şi Rusia provoacă NATO, imagini din satelit. A masat trupe şi tancuri la graniţa cu Ucraina şi a exersat distrugerea de ţinte în Marea Neagră, în apropierea navelor de război americane

Bateriile de rachete Patriot şi sistemele de contrarachete, artileria şi mortierele sunt pe lista de dorinţe a Ucrainei.

Sistemele AN/TPQ-53 au fost folosite cu mare efect, au declarat anterior oficiali militari ucraineni pentru Military Times.

Budanov a spus că sistemele Javenlin au fost folosite şi împotriva forţelor ruse. Acestea, împreună cu dronele fabricate în Turcia, folosite împotriva trupelor de artilerie separatiste proruse, au o valoare de descurajare psihologică semnificativă, a spus Budanov, făcându-i pe ruşi să se gândească de două ori la atac. Totuşi, a spus el, Ucraina are nevoie de mai mult ajutor din partea Americii.

Cred că nu este suficient pentru noi acum. Avem nevoie de mai mult. Nicio ţară, cu excepţia Ucrainei, nu are război deschis cu Rusia. Şi avem de şapte ani. De aceea suntem siguri că SUA ar trebui să ne dea tot ce nu am primit înainte. Şi chiar acum. Este momentul potrivit pentru asta. Pentru că după aceea ar putea fi foarte târziu”, a spus el despre ajutorul actual şi promis al SUA pentru Ucraina.

Citeşte şi România şi Ucraina se simt ameninţate de Rusia. Ambele ţări fac presiuni la NATO pentru suplimentarea trupelor la Marea Neagră

DailyBusiness
Senatul a dat undă verde. Medicamentele care DEVIN droguri periculoase
Spynews
10 sfaturi pentru părinți pentru a crește un copil inteligent. De ce este bine să le citești povești celor mici
Bzi.ro
Ce religie are Gabriela Cristea: Vedeta vrea să fie incinerată!
Fanatik.ro
Ele sunt zodiile care au o șansă unică până în decembrie. Trei nativi pot da de bani și de noroc
Capital.ro
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de circulație
Playtech.ro
Ramona Olaru se mută într-un apartament de 300.000 de euro. A investit o avere în noua locuință
DailyBusiness
Programul Family Start oferă cel mai avantajos credit de pe piață
Adevarul
Sexul oral, vinovat de creșterea numărului cazurilor unui tip de cancer. Care este explicația
wowbiz.ro
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor majora
Spynews
Ce pensie are Saveta Bogdan! Artista de muzică populară încasează puțin peste veniturile medii din România: ”Cu ce mai cânt, mă descurc”
Spynews
Un fotbalist a murit pe teren, după ce a fost lovit de un fulger! Alți cinci jucători au fost grav răniți. Tragedia a fost filmată | VIDEO
Evz.ro
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației, 114 oameni au murit
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
Unde va petrece sărbătorile Vlad Pascu. Judecătorii au luat o decizie în cazul celui care a provocat tragedia de la 2 Mai
Cancan.ro
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca s-a reorientat către o blonduţă tinerică
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Oana Lis a vrut să se sinucidă. Ce a făcut soția lui Viorel Lis
StirileBZI
Se dau tichete sociale de Crăciun 2024: Românii primesc 125 de lei pentru masa de Sărbători!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau cunoscute în Târgu Mureș
substantial.ro
Statele Unite cer Israelului să ia măsuri împotriva violenței coloniștilor israelieni în Cisiordania
MediaFlux
Se VERIFICĂ TOATE PENSIILE! CASA de PENSII a ANUNȚAT
Shtiu.ro
Concidența coincidențelor: Doi frați au murit la un an distanță, călcați de același taxi care transporta același pasager
Puterea.ro
Mugur Isărescu este mai ,,sărac” cu un milion de lei, dar așteaptă câștigurile din dobânzi