Lucian Pahonţu a prezentat, în cadrul comisiei, un raport cu privire la modul în care SPP își desfășoară activitatea.
„Am explicat măsurile de securitate pe care le luăm pentru demnitarii români şi străini care vin în România atunci cînd lucrurile stau într-un context internaţional destul de complicat„, a declarat, la finalul audierii, Pahonţu.
Întrebat dacă i s-au cerut explicaţii legate de incidentul de la Parchetul General când s-a creat o busculadă la plecarea lui Traian Băsescu, jurnaliştii reclamând că au fost împinşi de către ofiţerii SPP, Pahonţu a răspuns: „Am explicat toate activităţile pe care SPP le-a desfăşurat in 2014″.
Marius Obreja, senator PNL, membru al Comisiei de Apărare, a precizat la, rândul său, că SPP a prezentat un raport asupra activităţii, fiind un document care se prezintă anual sau ori de câte ori este nevoie.
„Am remarcat toti membrii comisiei desfasurarea normala a activitatii Serviciului. Pe baza acestui raport, nu putem decela evenimente critice din trecutul apropiat sau din viitor”, a spus Obreja.
Întrebat dacă şeful SPP a făcut precizări legate de evenimentul de la Parchet, liberalul a confirmat că a fost o discuţie.
„Nu am insistat pe asemenea evenimente, neconsiderandu-le semnificative. (…) A fost o discuţie pasageră pe acest gen de evenimente, am discutat despre ele la modul general, chiar indicând Serviciului ca, în virtutea Regulamentului, să evite astfel de gesturi”.
Obreja a declarat că au fost discuţii şi pe situaţia locativă a lui Traian Băsescu: „Serviciul ne-a raspuns foarte precis la acest subiect şi noi l-am privit cu un ochi al celui care il controleaza. Se afla in curs de aliniere. E e in regula ce au facut acolo.”
Potrivit legii nr. 191/1998, privind organizarea şi funcţionarea SPP-ului, activitatea Serviciului de Protecţie şi Pază este organizată şi coordonată de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi este controlată de Parlament, prin comisiile pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.
Anual sau la cererea Parlamentului, directorul Serviciului de Protecţie şi Pază prezintă rapoarte cu privire la îndeplinirea atribuţiilor ce îi revin, potrivit legii, Serviciului de Protecţie şi Pază.
Serviciul de Protecţie şi Pază este condus de un director, cu rang de secretar de stat, numit de Preşedintele României, la propunerea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
Directorul Serviciului de Protecţie şi Pază are în subordine nemijlocită un prim–adjunct, care este înlocuitorul său legal şi şef al Statului Major, precum şi un adjunct. Prim–adjunctul şi adjunctul au rang de subsecretar de stat şi sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea directorului Serviciului de Protecţie şi Pază, cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.