„Am menţionat creşterea constantă a ameninţării teroriste în ultimele luni, în legătură cu teritoriul naţional. Noi încercăm să ţinem departe de teritoriul naţional această ameninţare care a afectat deja foarte serios un stat vecin, Bulgaria. Un alt aspect de prioritate care a fost menţionat a fost legat de securitatea cibernetică a ţării. Am avut posibilitatea să contracarăm atacuri extrem de dure la adresa infrastructurii statului pe acest domeniu, inclusiv instituţii fundamentale ale statului, cum este MAE sau instituţii din domeniul economiei”, a declarat Maior, după discuţiile cu parlamentarii.
Directorul SRI a menţionat totodată şi faptul că există o tendinţă de creştere a crimei organizate transnaţionale, transfrontaliere, care s-a manifestat prin acţiuni inclusiv în centrul Bucureştiului, respectiv atacul armat de la Vitan, unde Serviciul a avut o cotnribuţie decisivă în identificarea făptuitorului.
Maior a mai spus că a evocat şi aspecte fundamentale legate de securitatea economică, securitatea energetică, corupţia la nivel strategic, care sunt avute în vedere de misiunile Serviciului şi activitatea sa curentă.
Directorul SRI a spus că această creştere a ameninţării teroriste nu trebuie să îngrijoreze în mod deosebit, Serviciul menţinând gradul de alertă la albastru precaut.
„Nu trebuie să ne îngrijorăm în mod deosebit pentru că încercăm să ţinem departe de graniţele naţionale – prin măsuri, prin operaţiuni, prin decizii ale Serviciului legate de anumite persoane care călătoresc în spaţiul teritoriului naţional – să ţinem departe de graniţele naţionale această ameninţare. (…) Am putut menţine prin activitatea Servicului şi în cooperare cu alte instituţii acest grad de alertă albastru precaut şi sper să reuşim acest lucru în continuare„, a spus Maior.