Maior a participat, joi, la Bookfest, la lansarea a două cărţi, ocazie cu care a fost întrebat şi despre recentele cazuri de cetăţeni străini suspecţi de terorism care au fost declaraţi indezirabili.
„N-am să intru în chestiuni operative. Au fost mai multe expulzări, într-adevăr, de cetăţeni, pe motivul legat de terorism. Eu cred că este bine să procedăm aşa. Într-un regim preventiv există şi o anumită latură critică asupra acestor lucruri, în sensul că adesea am auzit «De ce nu sunt trimişi în justiţie?». Sigur că justiţia este transnaţională şi internaţională în aceste cazuri, iar pe teritoriul României este mai bine aşa să procedăm”, a precizat Maior.
Directorul SRI a dat ca exemple ceea ce s-a întâmplat în alte ţări cum ar fi Marea Britanie. „Vedeţi ce s-a întâmplat în Marea Britanie, ce s-a întâmplat în Franţa, ce s-a întâmplat în Bulgaria recent. Acţiunea noastră, chiar dacă este făcută în acest registru, cred că este în beneficiul securităţi naţionale a României”, a adăugat Maior.
El a fost întrebat de ziarişti de ce în ultima perioadă au apărut „multe cazuri de terorism”.
„Pentru că diverşi factori au făcut din această ameninţare o ameninţare în creştere. Factori referitori la circulaţia persoanelor, la circuitele financiare internaţionale, la modul în care România se implică în anumite acţiuni internaţionale, o fac din ce în ce mai mult nu doar o ţintă generică, ci o ţintă explicită, şi am spus şi repet: încercăm la nivelul serviciului şi în cooperare cu alte instituţii să ţinem departe de graniţele ţării acest fenomen care ne poate lovi şi pe noi. Şi cum alte state foarte puternice cu servicii de informaţii foarte puternice, cu sisteme de securitate bine puse la punct, nu au scăpat de acest fenomen, nu cred că trebuie să fim niciun moment lipsiţi de vigilenţă”, a precizat George Maior.
Directorul SRI, George Maior, şi-a lansat joi, la Bookfest, volumele „Ars Analytica” şi „Spionii. Cine sunt, ce fac?”, el arătând că speră că vor fi citite dar şi trimise membrilor Guvernului şi Parlamentului, pentru ca aceştia să înţeleagă care este misiunea serviciilor de informaţii.George Maior a spus la prezentarea cărţii „Ars Analytica” că un stat este cu atât mai puternic cu cât este capabil „să absoarbă informaţia, să o proceseze şi să ia deciziile pe baza acestei informaţii”.
„Eu sper că această carte va fi citită şi am să mă asigur că o să fie trimisă şi membrilor Guvernului şi membrilor Parlamentului pentru ca să înţeleagă care este misiunea noastră şi sarcina noastră şi datoria lor”, a precizat Maior.
El a arătat că speră ca membrii Guvernului şi ai Parlamentului să înţeleagă foarte bine ce se mai întâmplă din punct de vedere al securităţii naţionale în societatea românească şi să ia deciziile corecte.
„Aştept în primul rând să le citească, în al doilea rând să se uite atent la informările noastre care sunt date şi în beneficiul, au un regim preventiv, au şi un regim de infomare, au şi un regim care să-i facă apţi să înţeleagă foarte bine ce se mai întâmplă din punct de vedere al securităţii naţionale în societatea românească”, a mai spus directorul SRI.
Doi cetăţeni străini au fost declaraţi persoane indezirabile în România pentru 15 ani ca urmare a implicării în activităţi de sprijin financiar şi propagandistic pentru grupări de orientare jihadistă care activează în Orientul Mijlociu, declara pe 24 mai, purtătorul de cuvânt al SRI.
„Doi cetăţeni străini au fost declaraţi persoane indezirabile în România pentru o perioadă de 15 ani, ca urmare a implicării în activităţi de sprijin financiar şi propagandistic în favoarea unor grupări de orientare jihadistă care activează în Orientul Mijlociu. Cei doi s-au implicat în facilitarea intrării ilegale în România a unor persoane provenite din zone cu problematică teroristă activă şi Serviciul a stabilit că cei în cauză au sprijinit inclusiv financiar prezenţa în România a unor persoane cu atitudine radicală”, a spus Sorin Sava, purtător de cuvânt al SRI.
El a precizat că aceştia au avut activităţi în urma cărora unele persoane aflate în România şi-au manifestat acceptul de a deveni martiri, intenţionând să participe la luptele armate alături de grupări teroriste care activează în Orientul Mijlociu.