Şeful SRI: Au fost mai multe expulzări în ultima vreme legate de terorism

Directorul SRI, George Maior, a declarat, joi, că au avut loc în ultimul timp mai multe expulzări de cetăţeni străini pe motive legate de fenomenul terorist, arătând că aceste acţiuni au fost în beneficiul securităţii naţionale a României, informează Mediafax.
Romania TV
30 mai 2013, 14:06
Şeful SRI: Au fost mai multe expulzări în ultima vreme legate de terorism

Maior a participat, joi, la Bookfest, la lansarea a două cărţi, ocazie cu care a fost întrebat şi despre recentele cazuri de cetăţeni străini suspecţi de terorism care au fost declaraţi indezirabili.

„N-am să intru în chestiuni operative. Au fost mai multe expulzări, într-adevăr, de cetăţeni, pe motivul legat de terorism. Eu cred că este bine să procedăm aşa. Într-un regim preventiv există şi o anumită latură critică asupra acestor lucruri, în sensul că adesea am auzit «De ce nu sunt trimişi în justiţie?». Sigur că justiţia este transnaţională şi internaţională în aceste cazuri, iar pe teritoriul României este mai bine aşa să procedăm”, a precizat Maior.

Directorul SRI a dat ca exemple ceea ce s-a întâmplat în alte ţări cum ar fi Marea Britanie. „Vedeţi ce s-a întâmplat în Marea Britanie, ce s-a întâmplat în Franţa, ce s-a întâmplat în Bulgaria recent. Acţiunea noastră, chiar dacă este făcută în acest registru, cred că este în beneficiul securităţi naţionale a României”, a adăugat Maior.

El a fost întrebat de ziarişti de ce în ultima perioadă au apărut „multe cazuri de terorism”.

„Pentru că diverşi factori au făcut din această ameninţare o ameninţare în creştere. Factori referitori la circulaţia persoanelor, la circuitele financiare internaţionale, la modul în care România se implică în anumite acţiuni internaţionale, o fac din ce în ce mai mult nu doar o ţintă generică, ci o ţintă explicită, şi am spus şi repet: încercăm la nivelul serviciului şi în cooperare cu alte instituţii să ţinem departe de graniţele ţării acest fenomen care ne poate lovi şi pe noi. Şi cum alte state foarte puternice cu servicii de informaţii foarte puternice, cu sisteme de securitate bine puse la punct, nu au scăpat de acest fenomen, nu cred că trebuie să fim niciun moment lipsiţi de vigilenţă”, a precizat George Maior.

Directorul SRI, George Maior, şi-a lansat joi, la Bookfest, volumele „Ars Analytica” şi „Spionii. Cine sunt, ce fac?”, el arătând că speră că vor fi citite dar şi trimise membrilor Guvernului şi Parlamentului, pentru ca aceştia să înţeleagă care este misiunea serviciilor de informaţii.George Maior a spus la prezentarea cărţii „Ars Analytica” că un stat este cu atât mai puternic cu cât este capabil „să absoarbă informaţia, să o proceseze şi să ia deciziile pe baza acestei informaţii”.

„Eu sper că această carte va fi citită şi am să mă asigur că o să fie trimisă şi membrilor Guvernului şi membrilor Parlamentului pentru ca să înţeleagă care este misiunea noastră şi sarcina noastră şi datoria lor”, a precizat Maior.

El a arătat că speră ca membrii Guvernului şi ai Parlamentului să înţeleagă foarte bine ce se mai întâmplă din punct de vedere al securităţii naţionale în societatea românească şi să ia deciziile corecte.

„Aştept în primul rând să le citească, în al doilea rând să se uite atent la informările noastre care sunt date şi în beneficiul, au un regim preventiv, au şi un regim de infomare, au şi un regim care să-i facă apţi să înţeleagă foarte bine ce se mai întâmplă din punct de vedere al securităţii naţionale în societatea românească”, a mai spus directorul SRI.

Doi cetăţeni străini au fost declaraţi persoane indezirabile în România pentru 15 ani ca urmare a implicării în activităţi de sprijin financiar şi propagandistic pentru grupări de orientare jihadistă care activează în Orientul Mijlociu, declara pe 24 mai, purtătorul de cuvânt al SRI.

„Doi cetăţeni străini au fost declaraţi persoane indezirabile în România pentru o perioadă de 15 ani, ca urmare a implicării în activităţi de sprijin financiar şi propagandistic în favoarea unor grupări de orientare jihadistă care activează în Orientul Mijlociu. Cei doi s-au implicat în facilitarea intrării ilegale în România a unor persoane provenite din zone cu problematică teroristă activă şi Serviciul a stabilit că cei în cauză au sprijinit inclusiv financiar prezenţa în România a unor persoane cu atitudine radicală”, a spus Sorin Sava, purtător de cuvânt al SRI.

El a precizat că aceştia au avut activităţi în urma cărora unele persoane aflate în România şi-au manifestat acceptul de a deveni martiri, intenţionând să participe la luptele armate alături de grupări teroriste care activează în Orientul Mijlociu.

Spynews
Fetița lovită cu mașina de șoferul minor, în Pantelimon, s-a trezit fix în ziua în care fratele său a fost înmormântat! A aflat că medicii i-au amputat piciorul, însă nu știe că băiatul a murit
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Animalul uriaș prezent într-o singură zonă din România. Poate ajunge până la 2.5 metri înălțime, iar un singur exemplar se vinde și cu 38.000 de lei
Capital.ro
Apare un nou tip de permis. S-a dat lege: Cine nu are ajunge în fața procurorilor
Playtech.ro
Se verifică OBLIGATORIU buletinele de identitate. Legea este oficială acum în România și...
DailyBusiness
România vizează aderarea la OCDE în 2026. Secretarul general al Guvernului: „Este cel mai important obiectiv de țară”
Adevarul
Locul din București în care o friptură de porc costă 14 lei, iar supa sub 8 lei. „E fragedă, gustoasă și sățioasă” VIDEO
Spynews
Maria Georgiana, imagini cu burtica de gravidă! Cum decurge sarcina celei mai dorite românce de pe platformele pentru adulți | VIDEO
Spynews
Imaginile care pun capăt speculațiilor. Dovada clară că la volan, în timpul accidentului din Pantelimon, era minorul în vârstă de 17 ani | VIDEO
Evz.ro
Cel mai bun mic dejun de vară. Rețetă de french toast cu piersici glazurate și vanilie
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Lavinia și Ștefan Bănică Jr., distanți în aeroport, ea cu brațul plin de răni. Avem imagini bombă
Cancan.ro
Iulia Vântur, amanta lui Bogdan Vlădău?! Gina Chirilă a spus TOT 😲 'Am zis să fiu total sinceră'
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Se schimbă vremea în România. În ce județe din țară sunt așteptate averse torențiale și vijelii
Capital.ro
Obligație pentru proprietarii de terenuri. Au nevoie de certificat. Sunt în afara legii fără el
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Nicu Covaci: Nu mă doare nimic, dar sunt așa de amețit că...
substantial.ro
Donald Trump propune dezbatere cu Kamala Harris pe Fox News, dar echipa lui Harris contestă schimbarea
MediaFlux
RĂSTURNARE TOTALĂ la ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?