Şeful SRI, George Maior: Un stat puternic este un stat care este capabil să absoarbă rapid cunoaştere

Directorul Serviciului Român de Informaţii (SRI), George Maior, a spus, joi, la lansarea celei de-a doua ediţii a volumului său „Incertitudine. Gândire strategică şi relaţii internaţionale în secolul XXI", că un stat puternic e acela capabil să absoarbă rapid cunoaştere, să o analizeze, să se mişte rapid prin vâltoarea evenimentelor.
Alina Costache
30 mai 2014, 05:26
Şeful SRI, George Maior: Un stat puternic este un stat care este capabil să absoarbă rapid cunoaştere

Lansarea celei de-a doua ediţii a volumului „Incertitudine. Gândire strategică şi relaţii internaţionale în secolul XXI”, semnat de George Cristian Maior, a avut loc la Salonul Internaţional de Carte „Bookfest 2014″, potrivit Adevărul.

Maior precizează că în carte este sintetizată viziunea acestuia asupra universului internaţional, a relaţiilor internaţionale din secolul XXI şi a rolului informaţiei în evoluţia ordinii internaţionale, a statelor şi chiar a indivizilor.

La eveniment, George Maior a evidenţiat încă o dată relevanţa conceptului de incertitudine în secolul XXI, dând ca exemple un lung şir de evenimente care nu au putut fi prevăzute, în ciuda instrumentelor avansate de cunoaştere disponibile în prezent, însă care au afectat profund universul internaţional şi viaţa unor societăţi întregi.

Citeşte şi Directorul SRI, George Cristian Maior, a avut o întrevedere cu directorul adjunct al CIA, Avril Haines

În mod paradoxal, pe măsură ce avem la dispoziţie o masă mai mare de informaţie, de cunoaştere, de date pe care le putem identifica aparent foarte uşor, inclusiv cu ajutorul noilor tehnologii, cu atât mai mult devine mai dificil să interpretăm această masă de informaţie, să extragem ceea ce este util pentru stat, să realizăm prognoze în ceea ce priveşte evoluţia noastră viitoare, fie că este vorba de zona economică, fie că este vorba de zona socială, fie că este vorba de aspectele geopolitice. De aceea, cred că, acceptând cu mai multă umilinţă faptul că nimeni nu deţine monopolul cunoaşterii totale, al posibilităţii de a utiliza imediat informaţia şi cunoaşterea pe care cu toţii le avem la dispoziţie, acceptând acest principiu al incertitudinii, începând de la nivel teoretic până la acţiunea practică a acelora responsabili cu luarea deciziilor în stat, vom avea o eficienţă mai mare în realizarea unor obiective clasice ale gândirii strategice dintotdeauna, respectiv realizarea stabilităţii, asigurarea securităţii, asigurarea prosperităţii, elemente cheie pentru orice societate puternică, astăzi, în secolul XXI„, a menţionat el.

George Maior a reiterat teza statului inteligent, singurul care poate spera să gestioneze incertitudinea sistemică cu care ne confruntăm astăzi.

Un stat puternic nu mai este doar un actor geopolitic, un actor economic, un actor diplomatic, este şi un actor cognitiv. Un stat puternic este un stat care este capabil să absoarbă rapid cunoaştere, să o interpreteze, să o analizeze şi să se mişte rapid prin vâltoarea evenimentelor care se petrec şi care unele pot aduce beneficii, iar altele pot produce daune grave în ceea ce priveşte poziţia sa, securitatea naţională, capacitatea de negociere diplomatică, evoluţia sa economică. Dacă nu luăm în serios acest lucru, vom avea, din păcate, surprize neplăcute şi mesajul meu este să reflectăm la toate aceste lucruri„, a subliniat el.

Din perspectiva autorului, mesajul fundamental al volumului este că, „acceptând principiul incertitudinii, putem măcar spera că, reducând zona de incertitudine din punct de vedere intelectual şi practic, din punct de vedere diplomatic, din punct de vedere al acţiunii geopolitice, putem să obţinem rezultate bune pentru evoluţia statului, pentru proiectarea sa în viitor şi, până la urmă, pentru societate şi cetăţeni. (…) Pentru a preveni elementele negative va trebui să lucrăm cu informaţie, cunoaştere, reducând incertitudinea şi luând deciziile înţelepte care să ne scutească de scenarii negative„.

Citeşte şi Directorul SRI a discutat cu preşedintele Stratfor despre securitatea regională şi cea energetică

Aplicând aceste principii la problematica Mării Negre atât de actuală, George Maior a remarcat cum incapacitatea anumitor decidenţi de a reflecta în mod serios la potenţialul Mării Negre de a genera şi oportunităţi, dar şi pericole, a împiedicat organizaţii internaţionale importante, precum Uniunea Europeană sau NATO, să fie mai viguroase şi mai ferme în ceea ce priveşte „dezvoltarea unei strategii clare pentru Marea Neagră, din punct de vedere al resurselor energetice, al potenţialului său geopolitic conflictual şi al potenţialului de a lega două lumi şi nu de a despărţi două lumi, cum, din păcate, începe să se întâmple acum„.

Volumul poate fi achiziţionat de la Târgul de carte Bookfest la preţul de 39,99 lei cu reducere de 20% sau din librării la preţ întreg.

DailyBusiness
Salariu de 5.800 de euro pe lună pentru acest loc de muncă din România. Ce condiții trebuie să îndeplinească candidații
Spynews
Mic dejun dulce sau sărat - care e mai sănătos? Recomandările specialiștilor
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Fabrica mare din România care a fost demolată și va fi transformată într-un complex comercial. Era un simbol pe vremea comunismului, dar ulterior a ajuns în paragină
Capital.ro
Verdict final pentru Călin Georgescu: Deciziile sau hotărârile CCR sunt obligatorii și definitive
Playtech.ro
Detalii bombă despre viața Monicăi Gabor în America. Cum se comportă Mr.Pink cu ea
DailyBusiness
PSD pregătește reorganizarea teritorială a României. Ce schimbări majore vin pe cale legislativă
Adevarul
Ultima masă de „23 August” a dictatorilor și invitaților lor. „Adevărul”: „Vedeți cum acești criminali se ghiftuiau în toate ocaziile”
wowbiz.ro
Daniela Gyorfi dezvăluie ultima discuție a soțului ei cu Liviu Guță, înainte ca artistul să dispară: „Pe George l-a sunat”. Vedeta are o ipoteză șocantă
Spynews
Cât costă un preparat ”to go” în Poiana Brașov. Turiștii au rămas fără cuvinte când au văzut prețul unui hotdog
Spynews
Cum cureți corect o geacă umplută cu puf. Ce să faci înainte să o bagi în mașina de spălat
Evz.ro
Descoperire îngrijorătoare despre vaccinurile anti-Covid. Atenție mare la inimă!
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
kanald.ro
Daniela Gyorfi, dezvăluiri inedite despre Liviu Guță. Ce crede artista despre dispariția acestuia
Cancan.ro
Nu scăpăm! Vin ninsorile săptămâna viitoare și în București. Pe ce dată începe să ningă, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Judecătorii au decis. Avocata lui Călin Georgescu a făcut anunțul: O situație absolut halucinantă
StirileBZI
Cât va costa încălzirea unui apartament cu 3 camere în 2025! Semnal de alarmă tras de Dumitru Chisăliţă
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
stirilekanald.ro
"L-am văzut!" - Dezvăluiri cutremurătoare despre Yanis, băiețelul sfâșiat de câini la Craiova
substantial.ro
Spitalul Cantacuzino amendat pentru nesiguranta deșeurilor periculoase după furtul de resturi umane
MediaFlux
BOMBA ZILEI despre ION ILIESCU! Au CONFIRMAT ACUM! Poliția, acasă la PREȘEDINTE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este românul cu 1.000 de case în America. „Bonus”, două avioane