De Ziua Luptătorului Antiterorist, au fost depuse vineri coroane de flori din partea Serviciului Român de Informații, a Direcției Generale de Prevenire și Combatere a Terorismului și a Brigadei Antiteroriste. La ceremonie au participat mai multe zeci de persoane, nu doar reprezentanți ai conducerii SRI, ci și cadre active, în rezervă și familiile eroilor.
„E un moment special din istoria Serviciului, un moment în care încercăm cu toții să ne comemorăm eroii, să ne aducem aminte de lucrurile importante din istoria noastră și să nu îi uităm niciodată pe cei care au slujit această națiune. Pentru mine este un moment emoționant și onorant. Nu cred că există cuvinte care să exprime cu adevărat întregul nostru respect față de eroii noștri. Ceea ce sigur știu că trebuie să facem este ca de fiecare dată — așa cum ne întâlnim în fiecare an în decembrie — să facem și în viitor. Istoria, viața și națiunea ne obligă ca aceste momente să facă parte din existența noastră. Este obligatoriu ca cei tineri, care vin și slujesc această națiune, să înțeleagă ce greu s-au obținut democrația și libertatea”, a spus Eduard Hellvig.
Totodată, directorul SRI și-a exprimat speranța că anul viitor nu va aduce nicio „surpriză strategică” și a mulțumit tuturor instituțiilor din cadrul Sistemului Național de Prevenire și Combatere a Terorismului, subliniind că numai împreună pot preveni orice formă de terorism din România.
„Trăim momente extrem de complicate și la nivel internațional. Terorismul a căpătat noi forme, din ce în ce mai urâte. Astăzi aș vrea să aduc mulțumiri foștilor ofițeri, subofițeri, să aduc mulțumiri actualilor ofițeri și subofițeri, tuturor oamenilor de intelligence care fac zi de zi, în anonimitate, toate eforturile ca să avem o societate liniștită, fără niciun eveniment de terorism în România. Dacă până azi nu am avut nicio surpriză strategică este meritul acestor ofițeri de intelligence, care sacrifică viața de familie pentru a asigura liniștea cetățenilor României”, a spus el.
De asemenea, colonelul în rezervă Romulus Dârz a rememorat, într-o declarație acordată presei, noaptea de 23 spre 24 decembrie 1989, când șapte militari ai USLA (Unitatea Specială de Luptă Antiteroristă) și conducătorul lor, colonelul Gheorghe Trosca, și-au pierdut viața în zona bulevardului Drumul Taberei, unde a fost înălțat, ulterior, Monumentul Luptătorului Antiterorist.
„Momentul pe care nu îl pot uita niciodată este cel în care au început să moară dintre colegii mei. Vedeam cum mor și nu puteam face nimic, nu puteam să întreprindem absolut nimic pentru a salva pe cineva. Cine a reușit să se strecoare printre gloanțe și să scape… restul au fost omorâți. Cei șapte au rămas pe asfalt, întinși, omorâți, batjocoriți a doua zi. A fost un dezastru, a fost un moment foarte dificil în viața noastră atunci”, a spus el.
El și-a reamintit că cele două mașini în care se aflau militarii USLA s-au deplasat în zona Orizont, pe bd. Drumul Taberei, la sediul MApN, în urma unei comenzi. „S-a făcut o înțelegere între comanda unității și Ministerul Apărării Naționale, pentru că ne-au comunicat că în zona Orizont se află teroriști, care încearcă să atace MApN. Atunci am fost noi trimiși în zonă, am reușit să ajungem aici două echipaje de la USLA și, în momentul în care am primit și indicația să semnalizăm prin trei aprinderi de faruri și stingeri că suntem noi în zonă, (…) după semnale s-a deschis focul asupra noastră, din fața Ministerului Apărării Naționale. Este greu de spus acum cine a dat acele ordine pentru ca acei militari de pe tancuri și TAB-uri să tragă. Sigur, sunt convins că a fost o mare confuzie și probabil că, pe lângă confuzia care s-a creat, a fost și o rea-intenție din partea conducerii de atunci a MApN”, a spus el.
În decembrie 2012, în zona bulevardului Drumul Taberei a fost inaugurat Monumentul Luptătorului Antiterorist, închinat eroilor care și-au jertfit viața în misiuni antiteroriste. Monumentul este realizat de SRI pe locul unde în decembrie 1989 și-au pierdut viața șapte militari ai USLA (Unitatea Specială de Luptă Antiteroristă) și conducătorul lor, colonelul Gheorghe Trosca.