Cutremurul din primul tur al prezidențialelor a fost simțit inclusiv în Parlamentul European (PE). Un important deputat european cere ca directorul executiv al TikTok să se prezinte în faţa PE, pentru a răspunde întrebărilor privind rolul rețelei de socializare în scrutinul de duminică din România. Totodată, experţii avertizează cu privire la activitatea ascunsă a mii de conturi false, înainte de vot, notează, potrivit news.ro, publicația Politico, specializată în subiecte esențiale pentru Uniunea Europeană.
”Facem apel la CEO-ul TikTok să vină să vorbească în această cameră şi să se asigure că platforma sa nu a condus la nicio încălcare a DSA (actul legislativ privind serviciile digitale – n.r.)”, a declarat marţi Valérie Hayer, şefa grupului liberal Renew Europe, referindu-se la Digital Services Act, regulamentul european pentru conţinutul online.
Potrivit celor de la Politico, victoria lui Călin Georgescu din primul tur al prezidențialelor a declanşat o undă de şoc privind traiectoria politică a ţării membre UE şi NATO, multe preocupări concentrându-se pe modul în care o campanie pe TikTok a reuşit să propulseze din anonimat un candidat necunoscut.
”România este un semnal de alarmă: radicalizarea şi dezinformarea se pot întâmpla peste tot în Europa, cu consecinţe dăunătoare”, a mai spus Hayer, o aliată a preşedintelui francez Emmanuel Macron.
Solicitarea lui Hayer pentru convocarea șefului TikTok la PE vine la doar două zile după victoria şocantă a lui Călin Georgescu, explicată în parte prin campania masivă făcută pe rețeaua de socializare chineză.
”Credem că TikTok a fost folosit în mod abuziv şi a fost canalizat să fie folosit în mod abuziv de el şi de o armată de conturi false, care au fost folosite pentru a servi scopului său”, consideră directorul executiv al Asociaţiei pentru Tehnologie şi Internet din România, Bogdan Manolea.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marţi, că promovarea lui Călin Georgescu pe TikTok s-a făcut cu bani din afara României şi a precizat că nu a fost avertizat de serviciile de informații sau de alte autorități românești cu privire la creșterea acestui candidat în opțiunile de vot, ca efect al activităților pe rețelele sociale.
Purtătorul de cuvânt al TikTok, Paolo Ganino, susține că rapoartele privind alegerile din România sunt ”inexacte şi înşelătoare”. ”Aceste rapoarte extrem de speculative cu privire la alegerile din România sunt inexacte şi înşelătoare, deoarece majoritatea candidaţilor au stabilit o prezenţă TikTok, iar câştigătorii şi-au făcut campanie şi pe alte platforme digitale în afară de a noastră”, a spus Ganino.
Anul trecut, premierul francez, Emmanuel Macron, a numit TikTok de o ”naivitate înşelătoare” şi o cauză a unei ”dependenţe reale” în rândul utilizatorilor, deşi UE nu a aplicat încă nicio amendă sau sancţiune majoră împotriva platformei.