Medicul oncolog Lucian Miron a fost diagnosticat cu noul coronavirus (Covid-19) în data de 16 martie 2010, la daor câteva zile după ce a revenit în Iaşi, de la Paris, unde a fost la un concert împreună cu soţia sa, scrie Adevărul.
După ce medicul a fost diagnosticat cu coronavirus, o echipă a Direcţiei de Sănătate Iaşi a demarat o anchetă epidemiologică pentru a afla cine sunt persoanele cu care a intrat în contact doctorul.
De asemenea, aproape 24 de ore, trei secţii de la Spitalul de Pediatrie „Sf. Maria” din Iaşi unde lucrează soţia sa, Ingrith Miron, au fost închise. Lucrurile au revenit la normal după ce rezultatul femeii a ieşit negativ.
“Potrivit informatiilor şi imaginilor de pe camerele de supraveghere, acesta a fost prezent în spital pe data de 12 martie 2020, în intervalul orar 7:15 – 7:57. Date preliminare din cadrul anchetei relevă faptul că pe toata perioada în care medicul a stat in spital, nu a intrat în contact direct cu cele 9 persoane cu care acesta a interacţionat. Discuţiile au avut o durată de aproximativ două minute cu 8 dintre cei 9 contacţi, distanţa între persoane a fost mai mare de 1,5 metri, toate persoanele purtau măşti, ceea ce înseamnă că nu se încadrează în definiţia de caz a contactului direct”, a precizat DSP, conform sursei citate.
Reprezentanţii DSP Iaşi au mai arătat că au testat un cadru medical care a discutat timp de cinci minute cu doctorul Miron, rezultatul fiind negativ.
Ceilalţi opt care au intrat în contact cu oncologul se află în izolare la domiciliu. În ziua în care medicul Miron a fost diagnosticat cu Covid-19, Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie, declara că i-a recomandat medicului să stea izolat acasă când a aflat că acesta a venit de la Paris.