Procurorii DIICOT au reţinut 13 persoane, între care pe şeful vămii din Călăraşi şi alţi patru vameşi. Ion Voicu şi alţi patru vameşi urmează să fie prezentaţi instanţei cu propunerea de arestare preventivă.
„Procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Călăraşi au dispus reţinerea pentru 24 de ore a 13 inculpaţi, dintre care patru funcţionari vamali, membri ai unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de spălare de bani şi evaziune fiscală cu produse energetice – combustibili”, precizează instituţia într-un comunicat de presă.
Concret, spune DIICOT, inculpaţii George Guliu, Dumitru Chirvăsitu şi Andrei Florin Jugănaru au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat şi alte persoane, vizând prejudicierea bugetului de stat în modalitatea sustragerii de la plata accizelor aferente operaţiunilor comerciale efectuate cu motorină Euro 5, comercializată pe piaţa internă.
Potrivit surse citate, activitatea infracţională a fost sprijinită de către inculpaţii Ion Voicu, având calitatea de director al Direcţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Călăraşi şi Andrei Anton, Adrian Andronescu şi Dan Nicolescu, funcţionari vamali, prin efectuarea unor controale formale la societăţile comerciale implicate şi prin asigurarea unor spaţii necesare funcţionării societăţilor.
În 11 septembrie, şeful vămii Călăraşi, Ion Voicu, a fost luat din locuinţa sa, de poliţişti de la Serviciul de Intervenţie Rapidă al Poliţiei, fiind dus la sediul Vămii Călăraşi, unde au loc percheziţii într-un dosar de evaziune fiscală cu combustibil, cu un prejudiciu de aproximativ cinci milioane de euro.
Potrivit unor surse judiciare, anchetatorii au găsit la locuinţele şi la firmele percheziţionate un adevărat parc cu maşini de lux.
Treizeci şi trei de percheziţii s-au făcut atunci la locuinţele unor persoane şi la sediile mai multor societăţi comerciale din municipiile Constanţa, Bucureşti, Călăraşi şi judeţele Sibiu, Giurgiu, Prahova, Alba şi Vâlcea, fiind vizat un grup infracţional organizat specializat în activităţi de evaziune fiscală cu combustibili.
Conform unui comunicat al DIICOT, gruparea era constituită din opt persoane care sunt acuzate că au achiziţionat peste 11.000 de tone de motorină Euro 5 în regim suspensiv de la plata accizelor, în scopul transformării în produse petroliere inferioare, respectiv combustibil lichid greu şi motorină Navo, prin antrepozitul fiscal situat în municipiul Călăraşi, însă în realitate au revândut motorina prin staţii de distribuţie a carburanţilor, fără să plătească taxele aferente.
„În realitate, motorina era comercializată prin intermediul unor societăţi comerciale care deţineau staţii de distribuţie a carburanţilor, pe circuitul comercial fiind interpuse şi societăţi comerciale tip «fantomă», fiind utilizate documente contabile din care să rezulte în mod nereal că au fost achitate accizele”, se arată într-un comunicat de presă al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).
Potrivit procurorilor DIICOT, activitatea infracţională a fost sprijinită de către funcţionari vamali din cadrul Direcţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale Călăraşi, care făceau controale formale la societăţile comerciale implicate şi le asigurau spaţii necesare funcţionării.
Prejudiciul cauzat bugetului de stat de către membrii grupării a fost estimat la cinci milioane de euro.
Conform unor surse judiciare, percheziţiile au legătură cu dosarul în care fostul şef al ANAF Sorin Blejnar a fost trimis în judecată în dosarul „Motorina”.
Sorin Blejnar a fost trimis în judecată în dosarul „Motorina” alături de alte 16 persoane şi şase firme, fiind acuzaţi de procurorii DIICOT Braşov de constituire sau sprijinire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani.