Un seism cu magnitudinea de moment de de 6,7 a avut loc joi seară în sudul Indoneziei, anunţă Institutul american de geofizică (USGS). Revenim cu amănunte.
Cutremurul a avut loc la ora locală 23.47 (19.47, ora României), la adâncimea de 11 kilometri, informează Mediafax.
Epicentrul a fost la 170 de kilometri est de oraşul Flying Fish Cove (Insula Crăciunului), la 313 kilometri sud-vest de Kawalu (Indonezia), la 314 kilometri sud de Banjar (Indonezia) şi la 423 de kilometri sud de Jakarta, potrivit publicaţiei Live Science.
„Nu există până în acest moment informaţii privind eventuale pagube sau victime, însă ştim că seismul a fost resimţit în mai locuri din Java”, potrivit Agenţiei indoneziene de meteorologie, climatologie şi geofizică, precizând că „seismul nu este de natură să producă tsunami”.
Indonezia este situată pe aşa-numitul ‘inel de foc’, unde plăcile tectonice intră frecvent în coliziune, provocând regulat seisme sau erupţii vulcanice.
Un seism de mare amploare a lovit ţara în 2004, declanşând un tsunami care s-a soldat cu circa 170.000 de morţi în provincia Aceh, la Sumatra, şi zeci de mii de victime pe teritoriile din jurul Oceanului Indian.
Seismele de asmenea magnitudine pot ptovoca pagube importante până şi celor mai rezistente clădiri din Indionezia, au mai spus specialiştii. În general, asemenea seisme se soldează cu pierdeni umane şi materiale importante, din cauza construcţiile nesigure, mai ales a celor din apropierea epicentrului unui seism. De asemenea, aceste cutrenmure sunt urmate de replici puternice.