Acest segment al faliei Anatoliei de Nord, situat sub Marea Marmara, la mică distanţă de Istanbul, a fost îngrijorător de tăcut în ultimii ani. Cercetătorii se tem că acest lucru ar putea sugera o acumulare a tensiunii.
„Blocul pe care l-am identificat ajunge la 10 kilometri adâncime în zona faliei şi nu a dat dovadă de vreo activitate seismică de când am început să efectuăm măsurători acum mai bine de patru ani. Acest lucru ar putea sugera că mult-aşteptatul seism din Marmara ar putea origina din această zonă”, a explicat Marco Bohnhoff, profesor în cadrul German Research Centre for Geosciences (GFZ) din Potsdam, în apropiere de Berlin.
Specialiştii calculează că falia Anatoliană se deplasează, în mod normal, cu 25-30 de milimetri spre vest în fiecare an. Această mişcare naturală este blocată însă de o porţiune mică, de aproximativ 30 de kilometri, situată sub un lanţ de nouă mici insule cunoscute sub numele de Insulele Prinţului.
Cercetarea ia în calcul şi posibiltiatea ca stresul acumulat sub aceste insule să fie eliberat „aseismic”, adică treptat, astfel încât să nu poată fi detectat. Însă acest scenariu nu este deloc plauzibil.
„Dovezile noastre sugerează că această porţiune este blocată şi reprezintă, aşadar, un potenţial punct de nucleaţie pentru un nou cutremur în zona Marmara – iar acest potenţial are implicaţii semnificative pentru Istanbul”, avertizează cercetătorii.
Oamenii de ştiinţă spun că există o probabilitate cuprinsă între 35% şi 70% că în zona Marmara să se producă un seism cu magnitudinea mai mare de 7, până în 2034.