Situat sub Marea Marmara, acest segment al faliei Anatoliei de Nord a fost ingrijorator de tacut in ultimii ani, iar expertii se tem ca acest fapt ar putea sugera o acumulare a tensiunii, potrivit jurnalul.ro.
„Blocul pe care l-am identificat ajunge la 10 kilometri adancime in zona faliei si nu a dat dovada de vreo activitate seismica de cand am inceput sa efectuam masuratori acum mai bine de patru ani. Acest lucru ar putea sugera ca mult-asteptatul seism din Marmara ar putea origina din aceasta zona”, a explicat Marco Bohnhoff, profesor in cadrul German Research Centre for Geosciences (GFZ) din Potsdam, in apropiere de Berlin.
CITEŞTE ŞI CUTREMUR PUTERNIC anunţat pentru Moldova
Falia Anatoliei de Nord, creata in urma coliziunii dintre Placa Anatoliana cu cea Eurasiatica, se intinde de-a lungul a 1.500 de kilometri in nordul Turciei. In partea de vest a faliei s-a inregistrat un cutremur in 1912, la Ganos, in apropiere de Marea Egee. In partea de est, o „serie-domino” de cutremure a avut loc in 1939, 1942, 1951, 1967 si 1999, aceste seisme mutand portiunea de stres spre vest, aducand-o mai aproape de Istanbul.
Cercetatorii sustin ca o portiune situata sub Marea Marmara, aflata intre cele doua portiuni in care stresul a fost eliberat de cutremure, nu a mai „beneficiat” de un seism care sa elibereze tensiunea din 1766. Acesta este motivul pentru care specialistii sunt ingrijorati. Pentru a intelege mai bine aceasta portiune, cercetatorii de la GFZ si de la Observatorul Kandilli din Istanbul au montat o serie de senzori seismici in partea de est a Marii Marmara. Specialistii calculeaza ca falia Anatoliana se deplaseaza, in mod normal, cu 25-30 de milimetri spre vest in fiecare an. Aceasta miscare naturala este blocata insa de o portiune mici, de aproximativ 30 de kilometri, situata sub un lant de noua mici insule cunoscute sub numele de Insulele Printului (Prens Adaları), cea mai mare fiind Büyükada, o destinatie turistica foarte populara situata in apropiere de Istanbul.
„Tacerea seismica inregistrata in zona Insulelor Printului contrasteaza cu activitatea de fundal din regiunea Izmit-Marmara. Dovezile noastre sugereaza ca aceasta portiune este blocata si reprezinta, asadar, un potential punct de nucleatie pentru un nou cutremur in zona Marmara – iar acest potential are implicatii semnificative pentru Istanbul”, avertizeaza cercetatorii.
Oamenii de stiinta nu fac nicio predictie referitoare la proportiile cutremurului sau la data cand ar putea avea loc. Cu toate acestea, ei subliniaza ca o estimare publicata in 2004 a ajuns la concluzia ca exista o probabilitate cuprinsa intre 35% si 70% ca in aceasta zona va avea loc un seism cu magnitudinea mai mare de 7 pana in 2034.
Ultimele doua seisme devstatoare au avut loc in zona faliei Anatoliei de Nord in 1999: cel de 7,1 grade pe Richter din Duzce si cel cu magnitudinea 7,4 din Izmit. Cele doua cutremure au ucis peste 20.000 de oameni.