Selecţia Naţională Eurovision 2012 are loc sâmbătă, de la ora 21.00, în transmisiune directă la TVR 1, TVR HD şi TVR Internaţional, informează un comunicat al Televiziunii publice.
Spectacolul de selecţie a piesei României va fi transmis în trei părţi: de la ora 21.00, de la 22.00 şi de la 23.00, urmând ca înainte de miezul nopţii să fie cunoscută piesa câştigătoare.
În premieră, anul acesta, finala va putea fi urmărită şi de internauţi, pe www.tvr.ro/eurovision, pe site existând două stream-uri live (pe lânga transmisia finalei, se pot urmări live imagini cu atmosfera din culise), dar şi pe site-ul oficial al competiţiei internaţionale.
Alegerea va fi făcută în baza notelor primite de la un juriu de specialişti (50%) şi prin televoting (50%). În caz de egalitate, va câştiga melodia care va avea cel mai mare număr de voturi primite de la public.
Publicul va putea vota piesa preferată apelând 0900 16 09 XX (unde XX este numărul fiecărei piese, în ordinea intrării în concurs) din reţelele Romtelecom, Cosmote, Orange şi Vodafone. Pe lângă numărul de telefon, va funcţiona şi televotul prin SMS, la 1267, cu numărul de ordine al piesei din concurs, de la 01 la 15. Numărul de SMS este valabil în Cosmote, Orange, Vodafone. Tariful este de 0,37 euro, TVA inclus, atât pentru apelul telefonic, cât şi pentru SMS.
Numerele de telefon şi cele pentru SMS vor fi afişate pe ecrane pe parcursul transmisiei concursului. Acestea vor fi apelabile din momentul în care telespectatorii vor auzi „Start televot!”, adică din momentul în care va urca pe scenă primul concurent.
Liniile vor fi deschise pe toată durata concursului, plus încă 30 de minute după ce şi-a încheiat evoluţia concurentul cu numărul 15. După anunţul „Stop televot!”, se obţine un clasament în funcţie de numărul de apeluri şi SMS-uri, mai exact rezultatul votului publicului.
Piesa clasată pe locul 1 va primi 12 puncte, cea de pe locul 2 – 10 puncte, locul 3 – 8 puncte, locul 4 – 7 puncte, locul 5 – 6 puncte, locul 6 – 5 puncte, locul 7- 4 puncte, locul 8 – 3 puncte, locul 9 – 2 puncte, locul 10 – 1 punct.
O piesă poate fi votată de unsprezece ori de la acelaşi număr de telefon. În cazul în care telespectatorii doresc să voteze două sau mai multe melodii, acest lucru este posibil, cu amendamentul că de la acelaşi număr de telefon se poate vota de 11 ori pentru o singură melodie.
Juriul de specialitate va acorda puncte de la 1 la 12. În urma cumulării acestor puncte, se va face un clasament al juriului. Astfel, melodia clasata pe primul loc va primi 12 puncte, cea de pe locul 2-10 puncte, locul 3 – 8 puncte, locul 4 -7 puncte, locul 5 – 6 puncte, locul 6 – 5 puncte, locul 7- 4 puncte, locul 8 – 3 puncte, locul 9 – 2 puncte, locul 10 – 1 punct.
Punctajul obţinut în urma clasamentului juriului se va cumula cu cel obţinut în urma televotului, rezultând astfel clasamentul final. Piesa care se va clasa pe primul loc va fi marea câştigătoare a selecţiei naţionale Eurovision 2012 şi va reprezenta România la Baku, Azerbaidjan, în luna mai.
Prezentatorii spectacolului de selecţie vor fi Gianina Corondan, Constantin Trofin, Iulia Pârlea (căpitanul anilor ’90 din echipa lui Mircea Radu în emisiunea „ÎnTrecerea anilor”) şi cei 3 „Terori” – Zory, Bogdan şi Valentin (din emisiunea „La Mustaţă” prezentată de Constantin Trofin la TVR 2). Ca şi în alţi ani, în camera verde vor fi, pe lângă artiştii concurenţi, jurnaliştii acreditaţi şi, în premieră, bloggerii care vor face live report.
Invitaţii speciali ai spectacolului de sâmbătă vor fi Hotel FM, reprezentanţii României la Eurovision 2011, Jedward, inconfundabilii reprezentanţi ai Irlandei în concursul Eurovision de anul trecut, din Germania, dar şi de anul acesta, şi Anggun, desemnată de Franţa să o reprezinte în 2012 la Baku.
De la ora 24.00 este programată, la fel ca în fiecare an, transmisiunea „Dopo Eurovision”, cu discuţiile de după concurs, la care vor participa artiştii, reprezentanţii lor şi jurnaliştii acreditaţi.
Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 56 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.
Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea selecţiei naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.
Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este „Tornero”, compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.